U Istri se u zadnje četiri godine proizvodi najbolje maslinovo ulje na svijetu, a upis u registar oznaka izvornosti na razini EU-a pomoći će promiciji toga proizvoda, izjavio je u utorak zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić (IDS/ALDE).
Jakovčić je u Bruxellesu organizirao degustaciju maslinovih ulja "Istra", koje su zajedno oznakom izvornosti zaštitile Hrvatska i Slovenija.
"Zaštićena oznaka izvornosti kruna je 20-godišnjeg rada istarskih maslinara i svih nas koji smo to podržavali. Danas s ponosom mogu reći da je već četiri godine za redom Istra najbolja regija na svijetu po kvaliteti maslinova ulja. To je prije svega veliko priznanje vrijednim maslinarima koji su uspjeli stvoriti proizvod koji se danas služi na dvorovima i najboljim restoranima i koji postiže vrlo visoke cijene", rekao je Jakovčić.
"Istra" je ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima i to od sljedećih sorti maslina: buga, buža, črnica, drobnica, istarska bjelica, karbonaca, mata, plominka, puntoža, rošinjola, štorta, žižolera, frantoio, leccino, maurino, moraiolo, pendolino i picholine.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje "Istra“ sadrži najmanje 80 posto udjela ulja dobivenog od navedenih sorti maslina koje u ulju mogu biti zastupljene pojedinačno ili u različitim omjerima. Područje proizvodnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja "Istra“ ograničeno je na dio hrvatskog i slovenskog područja istarskog poluotoka.