TEL AVIV

Izrael počeo isporučivati prirodni plin u Egipat

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prirodni plin s najvećeg izraelskog plinskog polja u Sredozemlju po prvi put se počeo dostavljati Egiptu, objavila je glasnogovornica tvrtke Delek u srijedu.

"Današnji dan označava novo doba u energetskom sektoru Bliskog istoka. Ponosni smo i počašćeni biti dijelom ovih povijesnih vremena", rekao je Yoss Abu, izvršni direktor izraelske kompanije koja je partner američke tvrtke Nobel Energy i Izrael's Ratio Oil Exlorations na tom projektu.

Izrael se nada da će polje Leviathan, s kako se procjenjuje 605 milijardi kubičnih metara plinskih rezerva, ojačati regionalne veze i smanjiti oslanjanje na naftu. Operacije na Leviathanu počele su 31. prosinca. Očekuje se da će također slati prirodni plin u Jordan u bliskoj budućnosti.

Plinsko polje Leviathan smješteno je oko 130 kilometara zapadno od izraelskoga lučkoga grada Haife, na dubini od 1700 metara.

Projekt je dosad stajao više od 3,7 milijardi dolara.  

Izraelski ministar energetike Yuval Steinitz i egipatski ministar za naftu Tarek al-Mula u zajedničkoj su izjavi rekli da je plinovod važan razvoj događaja koji će gospodarski pomoći objema zemljama.

Dodali su da će taj korak omogućiti Izraelu da izveze nešto svojega prirodnog plina u Europu preko egipatskih pogona te pomoći promaknuti egipatski status kao regionalnog čvorišta.

Izrael se također nada da će početi dopremati plin Europi do 2025. putem 2100 km dugoga plinovoda EastMed.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum