MOSKVA

Izmirenje: Pokopani posmrtni ostaci ruskih i francuskih vojnika blizu Vjazme

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Posmrtni ostaci ruskih i francuskih vojnika, koji su poginuli u povlačenju francuskih snaga iz Rusije 1812. pokopani su u subotu nedaleko od poprišta bitke na Berezini, nadomak gradu Vjazmi, što je rijedak trenutak francusko-ruskog jedinstva u godini u kojoj se obilježava dvjestota godišnjica Napoleonove smrti.

Na temperaturi od minus 15 Celzijevih stupnjeva i uz obilne snježne padaline, posmrtni ostaci 126 boraca položeni su u osam lijesova prekrivenih zastavama obiju zemalja i pokopani uz topovske plotune.

Ceremoniji je prisustvovalo više stotina statista odjevenih u uniforme iz tog razdoblja, ali i brojni potomci velikih generala iz Napoleonova doba koji su ondje izgubili živote. Posmrtni ostaci žrtava ranije su otkriveni u masovnoj grobnici između Smolenska i Moskve.

Svi vojnici poginuli su u bitki kod Vjazme 3. studenoga 1812., dva tjedna nakon početka povlačenja francuske Velike armije koje je kulminiralo konačnom katastrofom i golemim gubicima za francusku vojsku pri prijelazu rijeke Berezine.

Dok su se ostaci Velike armije borili, nastojeći prijeći pontonske mostove, dvije ruske armije na Berezini su im nanijele ogromne gubitke.

U trenutku kada između Rusije i Zapada vladaju napetosti u brojnim pitanjima, ceremonija u Vjazmi, mjestu koje se nalazi oko 200 kilometara zapadno od Moskve, predstavlja rijedak trenutak simboličkog jedinstva.

"Nakon određenog razdoblja, vrijeme i smrt sve izmire", rekla je Julija Hitrova (74), prapraunuka slavnoga ruskog vojskovođe, generala Mihaila Kutuzova, koji se smatra nacionalnim herojem jer je uspio odbiti Napoleonove napade.

Princ Joachim Murat, prapranećak slavnoga Napoleonova maršala, rekao je da je da mu je velika čast prisustvovati ceremoniji u Vjazmi "gdje pridonosi oživljavanju uspomene na Napoleonove vojnike".

"Neka vaš mir bude i naš mir..., neka vaše bratstvo bude bratstvo i naših naroda", rekao je tijekom ceremonije. Rusi i Francuzi pokopani su zajedno uz počasti i topovske plotune.

Vojnici u dobi od 30 do 39 godina

Pierre Malinowski, predsjednik Zaklade za razvoj francusko-ruskih povijesnih inicijativa, na samom je početku događaja pozdravio sve prisutne izravne potomke onih koji su sudjelovali u bitkama, istaknuvši da je važno što danas zajedno sudjeluju u komemoraciji.

Posmrtne ostatke ruskih i francuskih vojnika godine 2019. otkrio je tim ruskih i francuskih arheologa jugozapadno od Vjazme, grada s 52.000 stanovnika. Desetak godina ranije prvi je put na njih slučajno naišao vozač bagera jer se ondje nalazilo gradilište.

Zaljubljenici u lokalnu povijest isprva su mislili da je riječ o jednoj od mnogih masovnih grobnica iz Drugoga svjetskog rata kojih je puno u zapadnom dijelu Rusije. Na kraju je stručno izvješće Ruske akademije znanosti potvrdilo da je riječ o žrtvama Napoleonova pohoda.

Antropologinja Tatjana Švedčikova je kazala da su svi imali između 30 i 39 godina.

Pronalazak metalnih gumba na odorama vojnika omogućio je da se utvrdi kako su neke žrtve "pripadale pješačkoj pukovniji 30. i 55. reda i 24. lakoj pješačkoj pukovniji Napoleonove vojske", rekao je voditelj arheološkog tima Aleksander Hohlov.

Stručnjaci smatraju da ova masovna grobnica, koja je otkrivena slučajno, sigurno nije i posljednja takva u području uz cestu koja prolazi kroz obližnja ruska sela, osobito s obzirom na činjenicu da je ondje u sukobima smrtno stradalo nekoliko stotina tisuća ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum