NAJNOVIJEMIGRANTI

Italija dopušta uplovljavanje broda s migrantima i okončava spor s Maltom

EPA

Italija će dopustiti svom brodu obalne straže sa 117 migranata pokupljenih prije dva dana da uplovi na Siciliju, okončavajući tako spor s Maltom, rekao je u ponedjeljak talijanski ministar prometa, no nejasno je hoće li i kada migranitima biti dopušteno da se iskrcaju.

Europska unija je istovremeno objavila da pokušava naći rješenje o rapodjeli migranata među članicama Unije, što je dan ranije zatražila Italija.

"Brod Diciotti će pristati u Kataniji", rekao je ministar Danilo Toninelli na Twitteru ne navodeći detalje. "Sada Europa mora požuriti i obaviti svoj dio posla".

No, ubrzo nakon toga ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da ministar Matteo Salvini još nije dao odobrenje za uplovljavanje broda, jer čeka jamstva da će migranti otići izvan Italije.

Izvori su naveli da se migranti neće iskrcati dok to jamstvo ne stigne.

Salvini je u nedjelju zaprijetio da će vratiti u Libiju gotovo 180 migranata koji se već tri dana nalaze na moru kod Lampeduse ako se ne pronađe europsko rješenje.

Europska unija tu je mogućnost do sada uvijek kategorički odbacivala jer Libiju ne smatra sigurnom zemljom za migrante, što nalaže međunarodno pomorsko pravo.

Brod talijanske obalne straže Diciotti nalazi se od četvrtka ispred Lampeduse jer nije dobio dozvolu pristajanja u luku. Talijanska vlada traži od Malte da preuzme migrante.

No, malteška vlada, koja je u srijedu primila brod Aquarius sa 141 migrantom nakon dogovora da će biti raspoređeni po nekoliko europskih zemalja, odgovara da su migranti odbili maltešku pomoć izrazivši želju ići na Lampedusu.

Brod Diciotti je intervenirao kako migranti ne bi ušli u talijanske vode i nije ih spašavao, tvrdi malteški ministar unutarnjih poslova.

Talijanske vlasti ljute su jer je obalna straža, po Salviniju, djelovala bez pristanka Rima, a malteški odgovor dodatno ih je razljutio.  (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam