NAJNOVIJEDUBLIN

Irska zbog brexita ne želi ukinuti ljetno računanje vremena

| Autor: Hina

Irska će se usprotiviti prijedlogu EU-a o ukidanju pomicanja sata naprijed u proljeće i vraćanja na astronomsko vrijeme na jesen - tzv. ljetno i zimsko računanje vremena, pribojavajući se da bi, u suprotnom, taj otok zbog brexita mogao biti podijeljen u dvije vremenske zone.

EU je prvi put primijenio jedinstveni ljetni režim 1980. kako bi se zajamčio ujednačeni pristup pomicanju sata na zajedničkom tržištu, no Europski parlament je u ožujku ove godine izglasao da se od 2021. ukine sezonsko pomicanje sata.

Prema nacrtu zakona kojeg su prihvatili zastupnici EP-a, članice EU-a koje odluče zadržati ljetno računanje vremena zadnji će put sat pomaknuti posljednje nedjelje u ožujku 2021. Države koje žele zadržati standardno, astronomsko (zimsko) računanje, zadnji će put prilagoditi sat posljednje nedjelje u listopadu 2021.

Kako bi zakonodavni prijedlog EP-a postao zakon, trebati će se osigurati potpora 55 posto zemalja članica EU-a koje predstavljaju najmanje 65 posto stanovništva Unije.

Ako bi Velika Britanija nakon brexita zadržala ljetno računanje vremena, Republika Irska i Sjeverna Irska, koja je dio Ujedinjene Kraljevine, bile bi pola godine u različitim vremenskim zonama.

Irski ministar pravosuđa Charkie Flanagan je kazao da bi to "izazvalo nepotrebne probleme za ljude koji žive na granici te za gospodarstvo na cijelom otoku".

 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam