KRATKI DOMET

Iran predstavio balističku raketu nove generacije


Iranski ministar obrane predstavio je u ponedjeljak balističku raketu nove generacije, izvijestila je novinska agencija Tasnim bliska konzervativcima i precizirala da se radi o modelu Fateh Mobin kratkog dometa.

"Kao što smo obećali našem dragom narodu, ne štedimo truda u jačanju kapaciteta balističkog programa naše zemlje", rekao je general Amir Hatami.

Nova verzija je "100 posto proizvedena u Iranu, ona je brza, okretna, teško uočljiva i precizna", istaknuo je general Hatami te obećao "Svakog dana jačat ćemo našu balističku moć".

Upravo je balistički program Irana osjetljivo pitanje u odnosima Teherana i velikih sila, posebice Sjedinjenih Država, ali iranske vlasti ističu da je taj program nadasve važan u nestabilnoj situaciji u regiji.

Američki predsjednik Donald Trump, koji je u svibnju povukao svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. između velikih sila i Irana, pozvao je na sklapanje novog sporazuma koji bi ograničio balističke kapacitete Irana te njegovu sposobnost da intervenira u regiji. Nakon povlačenja iz sporazuma SAD obnavlja sankcije Iranu.

Sporazum iz 2015. predviđa postupno i uvjetno ukidanje međunarodnih sankcija Iranu u zamjenu za jamstvo da Teheran neće izraditi atomsko oružje. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of