NEW YORK

Iran na putu da ponovo dobije pravo glasa u UN-u nakon podmirivanja duga

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iran je na putu da ponovo dobije pravo glasa u Ujedinjenim narodima koje je izgubio 11. siječnja zbog prevelikog duga prema UN-u, pošto je u petak uplatio nešto više od 18 milijuna dolara na račun te međunarodne organizacije u Seulu, doznaje se od izvora u UN-u.

"Novac se očekuje u nedjelju ili u ponedjeljak", rekao je za agenciju France Presse jedan od tih izvora koji je htio ostati anoniman.

Po članku 19 Povelje Ujedinjenih naroda svaka zemlja čiji je dug jednak ili veći od doprinosa koji je uplatila u zadnje dvije godine gubi pravo glasa u Općoj skupštini.

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres rekao je 11. siječnja da Iran treba uplatiti 18,4 milijuna dolara kako bi opet imao pravo glasa.

Iran je još lani izgubio pravo glasa zbog duga. Teheran je tada rekao da ne može platiti zbog gospodarskih i financijskih sankcija koje su mu uvele Sjedinjene Države.

Nakon više mjeseci pregovora Teheranu je u lipnju omogućeno da iskoristi novac blokiran u Južnoj Koreji kako bi platio traženi minimum zaostalih obveza i ponovo dobio pravo glasa, neposredno prije izbora novih članica UN-ova Vijeća sigurnosti.

UN-ov operativni godišnji proračun, odobren u prosincu, iznosi oko 3 milijarde dolara. Proračun za mirovne operacije, koji je odvojen i odobren je u lipnju, doseže oko 6,5 milijarda.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini