TEHERAN

Iran: jedna osoba poginula u "industrijskoj nesreći" blizu vojne baze

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Jedna osoba je poginula u "industrijskoj nesreći" jugoistočno od Teherana, blizu vojne baze u kojoj je UN-ova Agencija za atomsku energiju svojedobno obavljala nadzor, izvijestilo je u četvrtak državno glasilo.  

"Industrijska nesreće dogodila se jučer (srijeda) navečer u tvornici u okolici Parčina, pri čemu je jedna osoba izgubila život, a jedna je ozlijeđena", objavila je službena novinska agencija Irna.

Nisu objavljene druge potankosti o uzroku nesreće i o identitetu žrtve.

Sumnja se da su se u vojnom kompleksu u okolici Parčina provodili pokusi konvencionalnih eksplozija koji se mogu primijeniti na nuklearnu energiju, što je Islamska Republika zanijekala više puta.

UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) temeljito je pregledala tu bazu 2015., kada su Teheran i velesile zaključili povijesni ugovor u Beču koji je trebao ograničiti iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija Iranu.

Iako je prvo IAEA-i odbio pristup bazi, istaknuvši da je riječ o vojnom objektu koji nema nikakve veze s nuklearnim aktivnostima, Teheran je na koncu dopustio inspektorima IAEA-e da ju posjete.

U lipnju 2020. eksplozija plinskog spremnika u "javnom prostoru" blizu vojne baze osjetila se čak u glavnom gradu, tridesetak kilometara dalje, pri čemu nitko nije stradao.

Teheran tvrdi da je iranski nuklearni program bio na meti niza kampanja računalnih napada, sabotaža i ciljanih ubojstava stručnjaka, koje Iran pripisuje Izraelu, vjekovnom neprijatelju Islamske Republike.

Izraelske vlasti su u više navrata izjavljivale da ne isključuju mogućnost vojnog djelovanja ne bi li spriječile Teheran da razvije atomsku bombu. Iran je uvijek demantirao da želi proizvesti takvo oružje.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom