NAJNOVIJEBAGDAD

Irak će suditi 900 svojih državljana koji su se vratili iz Sirije

| Autor: Hina
EPA

Irak se sprema suditi oko 900 svojih državljana nedavno vraćenih iz Sirije zbog pripadnosti skupini Islamska država (IS), za što im u Iraku prijeti i smrtna kazna, doznaje se u nedjelju od sudskog izvora.

"Antiteroristički sud primio je dokumente o približno 9000 iračkih pripadnika IS-a koji su došli iz Sirije i počinjemo određivati rokove za njihove procese", rekao je taj neimenovani izvor, prenosi AFP. 

Njih su sirijske kurdske snage posljednjih mjeseci predale iračkim postrojbama, dok se stezao obruč oko posljednjeg uporišta IS duž iračke granice.

Iračani su predstavljali većinu zapovjednih struktura IS-a koje je vodio Abu Bakr al-Baghdadi, i sam Iračanin, koji je doživio vrhunac 2014. kada su zauzimali trećinu Iraka i velika područja Sirije.

Iračko pravosuđe osudilo je već tisuće domaćih i stranih državljana na smrtne kazne ili doživotni zatvor. Brojni branitelji ljudskih prava upozorili su na "ekspeditivna" suđenja i moguća mučenja tijekom ispitivanja u Iraku.

Tijekom 2018., godinu dana pošto je IS proglasila pobjedu u Iraku, irački sudovi odredili su najmanje 271 smrtnu kaznu, ili četiri puta više nego 2017., navodi organizacija Amnesty International.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam