HUMANITARNA KATASTROFA

INDIJA – ZEMLJA U KOJOJ ĆE KORONU PREŽIVJETI BOGATI

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Spaljivanje preminulih od covida u Indiji

Spaljivanje preminulih od covida u Indiji


Indija, najmnogoljudnija zemlja na svijetu, doživjela je humanitarnu katastrofu nevjerojatnih razmjera. Zahvaljujući ultrabrzom širenju novog soja koronavirusa – te lošem stanju u tamošnjem zdravstvenom sustavu – svakim satom umire nekoliko stotina Indijaca dok se broj zaraženih popeo na više od 350 tisuća dnevno. Početkom ovog tjedna Indija je zabilježila 352.991 novu infekciju i 2.812 smrtnih slučajeva što je crni svjetski rekord u dosadašnjem tijeku pandemije.

Kako izvješćuju svjetski mediji, poput The New York Timesa, situacija u Indiji je zastrašujuća. Bolnice su prepune, a očajni ljudi umiru u redu čekajući posjet liječnicima - i sve je više dokaza da je stvarni broj smrtnih slučajeva daleko veći nego što je službeno prijavljeno. Dužnosnici kažu da im očajno nedostaje zaliha, uključujući kisik i zaštitnu opremu, jer se smatra da smrtonosna nova varijanta stoji iza porasta slučajeva. Mnogi su Indijci frustrirani što njihova zemlja, najveći svjetski proizvođač cjepiva, toliko zaostaje u vlastitoj kampanji cijepljenja. Iako Indija proizvodi dva cjepiva na vlastitom tlu, manje od deset posto Indijaca primilo je jednu dozu cjepiva, a samo 1,6 posto potpuno je cijepljeno, prema bazi podataka New York Timesa.

Ekspanzija crnog tržišta

Katastrofalno stanje u Indiji natjeralo je oboljele da se liječe kod kuće, ali je i razvilo crno tržište medicinske opreme i lijekova, pa čak i respiratora i kisika neophodnog za preživljavanje oboljelih. Boca s pedeset kilograma kisika, koji su uobičajeno koštali 80 američkih dolara, sada stoje između 660 i 1.300 dolara, javlja BBC. Uređaj za davanje kisika na crnom tržištu Zapada, umjesto 330 do 990 dolara, košta od 2.000 do 2.660 dolara, dok 100 grama lijeka Remdesivir koji olakšava tegobe, umjesto 12-15 dolara košta između 330 i 1.100 dolara. Lijek Tocilizumab – pakiranje od 400 grama stoji između dvije i četiri tisuće dolara, dok mu je cijena bila 540 dolara. Kutija sa 17 tableta Fabiblua koja je stajala 15 dolara danas je u Indiji vrijedna 66 do 133 dolara.

U siromašnom i kastinski podijeljenom indijskom društvu to su cijene koje može platiti samo nekoliko promila bogatih stanovnika dok su ostali prisiljeni obratiti se za pomoć kolabirajućem zdravstvenom sustavu. Velik broj umrlih trenutačno se spaljuje na velikim lomačama – što je tamošnja tradicija za dio pučanstva – dok nacionalna katastrofa izaziva sve veće političke posljedice.

Vlada u New Delhiju nalazi se pod udarom kritika opozicijskih političara iz stranaka, a da bi se obranili od kritika, tražili su od Twitera da se u trenucima krize ukinu računi kritičara vladajućih stranaka i njihove loše politike. Kako piše BBC, Anshu Priya nije mogla dobiti bolnički krevet u Delhiju ili njegovom predgrađu Noida za svog tasta. Kako se njegovo stanje i dalje pogoršavalo provela je veći dio protekle nedjelje u potrazi za bocom kisika što se pokazalo uzaludnim. Potom ga je potražila na crnom tržištu gdje je kupila kisik za 50.000 rupija (670 dolara) – koji inače košta 6.000 rupija. Nije imala novca da kupi još jedan „cilindar“ kisika za svekrvu koja se također bori za preživljavanje. Kako bi to provjerio, BBC je nazvao nekoliko dobavljača boca s kisikom i većina ih je tražila najmanje deset puta više od normalne cijene. U indijskim bolnicama više nema bi slobodnih kreveta za covid pacijente kojima je potreban respirator pa su oboljeli prisiljeni na kućnu njegu i kupnju kisika - ako za njega imaju novaca. Gotovo je nemoguće obaviti i pretrage krvi i bilo kakve laboratorijske pretrage, dok se rezultati PCR testova čekaju danima.

Cenzuriranje vladinih kritičara

Indija je u stanju zdravstvenog kolapsa kakav do sada još nije pogodio niti jednu drugu zemlju. Kad se to dogodi u državi s milijardu i 300 milijuna stanovnika, može se očekivati nekoliko stotina tisuća preminulih i dugotrajna borba da se prilike normaliziraju. Uz to, razvidno je da će se mnogi trgovci smrću obogatiti na velikom broju oboljelih. Osim toga, želeći spriječiti širenje loših vijesti i stišati kritike na vlastiti račun, indijska vlada donijela je hitnu naredbu za cenzuru tweetova, otkrio je Twitter na Lumenu, bazi podataka koja prati globalne vladine narudžbe oko internetskih sadržaja. Twitter nije precizirao koji je sadržaj uklonio, ali medijski izvještaji kažu da uključuje tweet političara iz zapadnog Bengala koji drži premijera Narendru Modija izravno odgovornim za smrti od panedmije, te glumca koji kritizira premijera Modija jer je, dok je virus bjesnio, održavao političke skupove. Iz Twittera su objasnili da su primili "valjani pravni zahtjev" za cenzuru - u ovom je slučaju indijska vlada citirala Zakon o informacijskoj tehnologiji iz 2000. godine.

Indijski dužnosnik rekao je da je predmetni materijal obmanjujuć ili da može izazvati paniku.

- Ne možemo dopustiti lažne vijesti koje štete zemlji, rekao je Gopal Agarwal glasnogovornik Bharata Janata partije (BJP) za BBC.

Ipak, na društvenim mrežama mnogi su kritizirali vladu zbog usredotočenosti na "cenzuru" dok je zemlja usred "humanitarne katastrofe".

U pomoć Indiji priskočile su neke velike i bogate države. Administracija američkog predsjednika Josepha Bidena, koja je pod sve većim pritiskom da se pobrine za razorni nalet koronavirusa u Indiji, djelomično je ukinula zabranu izvoza sirovina za cjepiva te će pogođenu zemlju opskrbiti terapeutima, brzom dijagnostičkom opremom, ventilatorima i osobnom zaštitnom opremom.

- Baš kao što je Indija poslala pomoć Sjedinjenim Državama jer su naše bolnice bile zatečene na početku pandemije, Sjedinjene Države odlučne su pomoći Indiji u vrijeme kada je to potrebno, rekla je Emily Horne, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Amerika šalje sirovine za cjepiva

Riječ je o iznenadnom pomaku za američku administraciju koja je uslijedila nakon što je Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Bidena, razgovarao s Ajitom Dovalom, svojim kolegom u Indiji. Glasnogovornica Horne rekla je da su Sjedinjene Države "identificirale izvore specifičnih sirovina hitno potrebnih za indijsku proizvodnju cjepiva Covishield", inačice cjepiva AstraZeneca proizvedene u Indiji. Naglašava se i da predsjednik Biden želi vratiti mjesto Amerike kao lidera u globalnom zdravstvu te da je više je puta rekao da se pandemija ne zaustavlja na nacionalnim granicama.

Ali Biden se mora boriti s nasljeđem pristupa svog prethodnika Donalda Trumpa i njegove "America First" politike te odvagnuti kako pomoći drugima prije nego što svaki Amerikanac dobije priliku za cijepljenje. Od nedjelje je 28,5 posto Amerikanaca bilo potpuno cijepljeno, a 42,2 posto primilo je barem jednu dozu cjepiva. Anthony S. Fauci, vodeći nacionalni stručnjak za zarazne bolesti u Washingtonu rekao je da će Sjedinjene Države razmisliti o tome da u Indiju pošalju određene doze cjepiva AstraZeneca.

Što se europskih država tiče, Francuska će narednih dana poslati respiratornu opremu u Indiju kako bi pomogla zemlji da preživi krizu izazvane epidemijom korona virusa, javljeno je iz ureda francuskog predsjednika Emanuela Macrona. Europska komisija aktivirala je svoj Mehanizam civilne zaštite EU i zatražila slanje kisika i lijekova u Indiju nakon što je primila zahtjev iz New Delhija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater