BAGDAD

Incidenti tijekom i dalje jakih prosvjeda na jugu Iraka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Incidenti i manifestacije odvijali su se u utorak na jugu Iraka, gdje i dalje traju jaki protuvladini prosvjedi, navele su službe sigurnosti.  

Grad Amara su tijekom noći gotovo istovremeno potresle četiri eksplozije na prostorije dviju proiranskih oružanih frakcija, navela je policija. 

Tri granate su bile bačene na dva ureda i kuću čelnika Assaiba Ahl al-Haqa, jedne od najmoćnijih skupina u Hashd al-Shaabi, koaliciji koja je sada integrirana u snage sigurnosti, dok je jedna bomba bačena na kuću zapovjednika Ansar Allaha, jedne druge sastavnice Hachda.

Bolnički izvori su naveli da su tri osobe ranjene. Prema podacima snaga sigurnosti, meta tih napada su prosvjedni pokreti za koje se smatra da su izraz lojalnosti susjednom Iranu, čiji utjecaj neprestano raste u Iraku, posebice preko oružanih skupina koje ta zemlja već dugo obučava i financira.

Napadi su izvedeni nakon ubojstva koji su nedavno potresla iračke gradove, od kojih je u posljednjem ubijeno 24 osoba, među kojima 4 policajca u petka navečer u središtu Bagdada. Država i prosvjednici za napade optužuju naoružane muškarce. Država navodi da ih ne može identificirati, dok prosvjednici upiru prstom u pristaše Irana.

Od 1.listopada više od 450 osoba je ubijeno i više od 20.000 ranjeno tijekom pokreta kojim sudionici zahtijevaju obnovu sustava i novu političku klasu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of