SARAJEVO/ZAGREB

Hrvatska policija nezakonito deportirala u BiH studente iz Nigerije - mediji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Hrvatska policija deportirala je u Bosnu i Hercegovinu dvojicu studenata iz Nigerije tretirajući ih kao ilegalne migrante unatoč činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama, objavili su u utorak mediji u BiH. 

Hrvatska policija nije Hini htjela telefonski komentirati tu vijest, nego je tražila da se upit pošalje pismenim putem.  

Osamnaestogodišnjaci Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu sada su kao ilegalni migranti u Velikoj Kladuši, prenosi bosanskohercegovački portal Žurnal.

Studenti tehničkog sveučilišta Owerri doputivali su u Zagreb iz Nigerije 12. studenog kako bi sudjelovali na svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli.

Nakon završetka natjecanja u stolnom tenisu, krenuli su iz Pule za Zagreb odakle su 18. studenog trebali preko Istanbula odletjeti za glavni grad Nigerije Lagos.

Novinarima Žurnala ispričali su kako su se smjestili u hostel i krenuli u šetnju Zagrebom da bi ih pri izasku iz tramvaja zaustavila i privela policija jer uz sebe nisu imali dokumente koje su ostavili u hostelu.

"Odvezli su nas u policijsku postaju. Pokušali smo im objasniti tko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo", kazao je jedan od studenata, Kenneth Chinedu.

Dodao je da su ih policajci potom uveli u kombi i kazali kako ih vode u Bosnu te su ih, kako se kasnije ispostavilo, dovezli do međudržavne granice i zajedno s nekoliko drugih osoba, vjerojatno ilegalnih migranata, potjerali u BiH.

"Odbio sam ići u šumu, tada mi je policajac rekao da će me upucati ako se ne pomaknem", tvrdi Eboha Kenneth. Pošto su protjerani preko granice stigli su do Velike Kladuše odnosno do kampa Miral.

Chinedu je rekao kako su telefonom kontaktirali kolegu koji je ostao u Zagrebu i zamolili ga da im pošalje putovnice, no sada imaju novi problem jer im hrvatske vize istječu.

Potužili su se predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koja upravlja kampom Miral iz koje su potvrdili da je riječ o nigerijskim sudentima koji su u Hrvatskoj boravili zakonito.

Informaciju o sudbini dvojice Nigerijaca dobili su i u Međusveučilišnom sportskom odboru, organizatoru natjecanja u Puli. U razgovoru za Žurnal, predstavnik odbora Alberto Tanghetti rekao je da je ukupno bilo pet sudionika iz Nigerije, četiri studenta i profesor te je potvrdio da su svi imali uredne vize.

"Ta dva studenta su bila na natjecanju, imala su hrvatsku vizu, povratne zrakoplovne karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos", rekao je Tanghetti.

"Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to dogodilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu", naglasio je.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum