NEW YORK

Guterres pozvao na mirne prosvjede, američke čelnike na suzdržanost

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je Amerikance koji prosvjeduju protiv rasne nejednakosti i pretjerane upotrebe policijske sile da to čine mirno, a američke čelnike i vlasti da ih poslušaju i pokažu suzdržanost, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Dujarric je odgovorio na val američkih prosvjeda zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda za vrijeme policijskog privođenja u Minneapolisu prije tjedan dana.

Neki od uglavnom mirnih prosvjeda pretvorili su se u građanske nemire u mnogim gradovima.

"Kritika se mora čuti, ali mora biti izražena na miran način a vlasti moraju pokazati suzdržanost u odgovoru na prosvjednike", rekao je Dujarric novinarima.

"U SAD-u - kao i u bilo kojoj zemlji na svijetu - raznolikost je bogatstvo a ne prijetnja, ali uspjeh raznolikih društava u svakoj zemlji zahtijeva veliko ulaganje u društvenu koheziju", rekao je.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je ministarstvo pravosuđa i istražitelje FBI-ja da istraže Floydovu smrt, međutim nije dao značajniju javnu izjavu u svrhu smirivanja krize.

Napisao je nekoliko tvitova opisujući prosvjednike kao  "razbojnike", te pozvao gradonačelnike da "budu čvršći", zaprijetivši upotrebom vojske protiv prosvjednika.

Što se tiče pretjerane upotrebe sile protiv prosvjednika, Dujarric je rekao da će svi slučajevi biti istraženi.

"Uvijek smo govorili da policijske snage širom svijeta moraju imati primjerenu obuku za poštivanje ljudskih prava te da se mora ulagati u društvenu i psihološku potporu policiji kako bi ispravno radila svoj posao".

George Floyd umro je prošlog tjedna nakon što mu je policajac pri uhićenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

Neovisna autopsija pokazala je, suprotno preliminarnom policijskom izvješću, da je umro od gušenja.

 

 

 

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater