BERLIN

Grad-savezna zemlja Hamburg bira novi parlament

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Građani grada-savezne zemlje Hamburga biraju u nedjelju novi parlament ove sjevernonjemačke metropole a ishod bi mogao koalicijskoj vladi u Berlinu biti pokazatelj raspoloženja birača nakon najnovijih političkih previranja zbog odnosa prema konzervativno-populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD).

Posljednji predizborni skupovi održani su u sjeni terorističkog napada u Hanauu sredinom tjedna kada je jedan radikalno desni počinitelj ubio devetero osoba stranog porijekla. Mnogi planirani završni skupovi s nastupima glazbenika su otkazani.

U Hamburgu od 2016. vlada koalicija Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Zelenih a ove dvije stranke bi i na današnjim izborima mogle izići kao pobjednici.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja instituta Istraživačka grupa izbori za javni servis ZDF, SPD može računati s podrškom od 39 posto građana Hamburga iza čega slijede Zeleni s 24, demokršćani iz CDU-a s 12 te stranka Ljevica s 8,5 posto.

Liberalno demokratska stranka Njemačke (FDP) i AfD se s pet, odnosno šest posto, nalaze na rubu izbornog praga od pet posto i njihov ulazak u Hamburški parlament je neizvjestan.

Promatrači očekuju nastavak socijaldemokratsko-zelene koalicije na čelu s gradonačelnikom Peterom Tschentscherom (SPD) i dogradonačelnicom Katharinom Fegebank (Zeleni) na čelu.

SPD se nada da će dobrim rezultatom u Hamburgu utjecati na negativno raspoloženje birača u ostatku zemlje.

"Mi smo doživjeli niz izbora u saveznim zemljama koji nisu bili uspješni za SPD. Ako sada na početku godine ostvarimo uspjeh u Hamburgu do bi se moglo pozitivno odraziti i na raspoloženje birača u ostatku zemlje", rekao je glavni tajnik SPD-a Lars Klingbeil za javni servis ARD.

Kršćansko-demokratska unija (CDU) koja je još 2008. s 42 posto imala najveći broj zastupnika u hamburškom parlamentu, strahuje da bi podjela unutar stranke oko pitanja suradnje s AfD-om, s kojim je CDU surađivao u saveznoj zemlji Tirinška samo kako bi spriječio izbor kandidata Ljevice, mogla naškoditi CDU-u u Hamburgu.

"Sada biračima moramo jasno i glasno poručiti da se radi o Hamburgu a ne o Tirinškoj i da se radi o budućnosti našeg grada a ne previranjima na vrhu stranke", rekla je predsjednica CDU-ovog ogranka za Hamburg Elisabeth Motschmann.

Ona je time reagirala i na krizu na vrhu CDU-a koja je izbila nakon što je zbog događaja u Tirinškoj predsjednica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer najavila ostavku.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini