NEW YORK

Ghislaine Maxwell osuđena na 20 godina zatvora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ghislaine Maxwell u utorak je njujorška sutkinja osudila na 20 godina zatvora zbog pomaganja pokojnom osramoćenom financijašu Jeffreyu Epsteinu da seksualno zlostavlja djevojke.

Ova kazna, izrečena na saveznom sudu na Manhattanu, znači da će 60-godišnja Ghislaine Maxwell provesti ostatak svog života u zatvoru.

Kći pokojnog britanskog medijskog mogula Roberta Maxwella, koja se školovala na Oxfordu, osuđena je krajem prošle godine po pet od šest točaka optužnice, od kojih je najteža ona za seksualnu trgovinu maloljetnicama.

Njezini odvjetnici tražili su od suda da bude blag, navodeći traumatično djetinjstvo i tvrdeći da je Maxwell nepravedno kažnjena jer je Epstein izbjegao suđenje.

Zalagali su se za najviše pet godina, dok su tužitelji tražili između 30 i 55 godina zatvora.

Tijekom suđenja krajem 2021. godine tužitelji su uspješno dokazali da je ona bila "ključ" za Epsteinov plan namamljivanja mladih djevojaka koje bi on potom seksualno zlostavljao.

Odvjetnici su tvrdili da je njihova klijentica imala "teško, traumatično djetinjstvo s nadmoćnim, narcisoidnim i zahtjevnim ocem".

"To ju je učinilo podložnom Epsteinu, kojeg je upoznala odmah nakon očeve smrti", napisali su u podnescima ranije ovog mjeseca.

Epstein ubio se u zatvoru 2019. u dobi od 66 godina dok je čekao suđenje u New Yorku.

"Gospođa Maxwell ne može i ne bi smjela snositi svu kaznu za koju je Epstein trebao biti odgovoran", izjasnili su se njezini odvjetnici.

No, tužiteljstvo je u vlastitom sudskom podnesku prošlog tjedna navelo da je Maxwell "bila odrasla osoba koja je sama odlučivala".

Tvrdili su da je pokazala "potpuni nedostatak kajanja" za svoje zločine, počinjene između 1994. i 2004. godine.

"Današnjom presudom Ghislaine Maxwell smatra se odgovornom za počinjenje gnusnih zločina nad djecom", rekao je tužitelj Damian Williams.

"Ova kazna šalje snažnu poruku da nitko nije iznad zakona i nikad nije kasno za pravdu", dodao je.

Maxwell je već u pritvoru oko dvije godine nakon što je uhićena u New Hampshireu u ljeto 2020.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum