CARBIS BAY

G7, velik sanitarni izazov u doba pandemije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Čelnici G7 okupljaju se prvi put fizički nakon gotovo dvije godine i njihov summit zbog pandemije covida-19 postao je velik sanitarni izazov za organizatore.

U tri dana, od petka do nedjelje, čelnici Njemačke, Kanade, Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Japana i Ujedinjenog Kraljevstva razgovarat će uživo u Carbis Bayu, ljetovalištu na zapadnoj obali Cornwalla o postpandemijskom oporavku gospodarstva, pravednoj raspodjeli cjepiva protiv covida-19 i klimatskim promjenama. 

Svi su cijepljeni barem jednom dozom cjepiva protiv koronavirusa, a sudionicima će se pridružiti i partneri iz Europske unije i zemalja koje sudjeluju kao gosti: Australija, Indija, Južna Koreja, Južnoafrička Republika, a pozvao ih je domaćin, Ujedinjeno Kraljevstvo koje ove godine predsjeda G7.

Indijski premijer Narendra Modi sudjelovat će virtualno s obzirom na velike razmjere pandemije u njegovoj zemlji. 
 

Redovito testiranje

Sudionici samita, čelnici, delegacije i novinari - bit će podvrgnuti redovitom testiranju na covid-19 kako bi se spriječilo širenje virusa u UK-u koji je bio prvak u procjepljivanju stanovništva u Europi, no izložen je izazovu varijante Delte, koja je prvotno identificirana u Indiji odakle se proširila.

Svaka zaražena osoba morat će u izolaciju nakon čega će se provesti analiza njezinih kontakata.

Sve mjere koje su na snazi u Velikoj Britaniji, poput obveznog nošenja maske u zatvorenu prostoru, očuvanje fizičkog razmaka od 2 metra i drugo, vrijede i za samit. 

Šefovi država i vlada neće imati maske za obiteljsku fotografiju snimljenu na otvorenom, a premijer Boris Johnson neće stisnuti ruku gostima kada ih bude dočekivao.

Novinari na distanci

Broj novinarskih akreditacija jako je smanjen te će oni raditi prilično udaljeni od mjesta događaja. Tako je press-centar smješten u Falmouthu, nekih 14 kilometara od Carbis Baya.

Novinari koji su dobili akreditaciju za praćenje skupa morali su obaviti dva brza testa prije početka samita, a zatim svaki od tri dana samita moraju se ponovno testirati, te su dužni provesti još dva testa idući tjedan. Dokaz negativnog testa potreban je za ulazak u press-centar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater