NAJNOVIJE


PROSVJEDI

Francuska vlada brani strogo postupanje policije prema srednjoškolcima

EPA

Francuska vlada u petak je branila strogo postupanje francuske interventne policije koja je prisilila nekoliko desetaka pritvorenih srednjoškolaca da kleče u redovima s rukama iza glave ili u lisicama nakon što su sudjelovali na nasilnim prosvjedima zapadno od Pariza.

Srednjoškolci su ovaj tjedan blokirali pristup desecima srednjih škola širom zemlje prosvjedujući protiv reformi obrazovanja, u trenutku dok zemlju potresaju prosvjedi zbog visokih troškova života, a novi se očekuju u subotu.

Video snimke i fotografije učenika iz dviju srednjih škola u Val Fourreu, siromašnoj četvrti kod naselja Mantes-La-Jolie, 60 kilometara zapadno od Pariza, raširile su se na društvenim medijima kasno u četvrtak izazvavši ogorčenje javnosti.

"Zadnjih nekoliko dana, učenicima se pridružilo oko 100 mladih naoružanih palicama i molotovljevim koktelima odlučnih da se sukobe s policijom", rekao je ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner novinarima.

Castaner je rekao da su u području oko dviju škola bile zapaljene cestovne blokade, da su na vozače bili bacani razni predmeti i da su obližnje kuće bile opljačkane.

"Snage sigurnosti umiješale su se u tom kontekstu", rekao je.

U incidentu u Val Fourreu po francuskim medijima nitko od učenika nije bio ozlijeđen.

Ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer kazao je da su snimke "šokantne", ali i naglasio da nasilje koje potresa zemlja zadnjih tjedana opravdava strogo postupanje policije. (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)
Webcams provided by webcams.travel add a webcam