NIAMEY

Francuska pomaže u potrazi za ubojicama humanitaraca u Nigeru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Vojnici iz Francuske i Nigera češljaju rezervat za žirafe i okolna područja u potrazi za naoružanim muškarcima koji su ubili šest francuskih humanitarnih radnika zajedno s lokalnim vodičem i vozačem, doznaje se u ponedjeljak iz francuskih vojnih izvora.

Grupa naoružanih muškaraca na motociklima u nedjelju je u području Kourea, koje je vlada proglasila sigurnim, iz zasjede napala posjetitelje koji su stigli vozilom u vlasništvu nevladine dobrotvorne organizacije ACTED.

Ubijeno je osam osoba, među kojima je šestero Francuza i dvoje državljana Nigera. Većina žrtava je ustrijeljena, a žena koja je uspjela pobjeći napadačima uhvaćena je i zaklana. 

Kourea, 64 kilometara od glavnog grada Niameya, popularno je odredište turista i stranaca koji žive u Nigeru.

"Vojne operacije su u tijeku, uključujući i zračnu potporu", rekao vojni izvor.

Udruga ACTED je priopćila da taj "stravičan zločin neće proći nekažnjen, niti će ih obeshrabriti u njihovoj zadaći pružanja potpore narodu Nigera".

Bivša kolonijalna sila, Francuska i druge zemlje su upozorile ljude da ne putuju u dijelove Nigera u kojima djeluje islamistička skupina Boko Haram i ostale skupine pridružene Islamskoj državi (IS).

Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Ured francuskog tužitelja za terorizam je potvrdio da je pokrenuta istraga, a predsjednik Emmanuel Macron je tvitao da je "naša odlučnost u borbi protiv naoružanih terorističkih skupina nepokolebljiva".


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini