EUROPARLAMENT

Flego u najprestižnijem Odboru za industriju, istraživanje i energetiku

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
(M. MIJOŠEK)

Deveti saziv Europskog parlamenta službeno je prošloga tjedna započeo s radom, kao i 747 novoizabranih zastupnika, od sutra punopravnih ili zamjenskih članova pojedinih odbora unutar Parlamenta. IDS-ov europarlamentarac Valter Flego narednih će pet godina biti punopravan član Odbora za industriju, istraživanje i energetiku. Time je Flego prvi i jedini hrvatski zastupnik u, kako doznajemo, najprestižnijem odboru Europskog parlamenta. ITRE odbor će sljedećih pet godina diktirati razvoj europske industrije, istraživanja i digitalizacije te ima presudnu ulogu u donošenju europskih zakona iz područja gospodarstva. Flego je jedini predstavnik RH i u Odboru za promet i turizam, gdje kao zamjenski član ima priliku utjecati na razvoj turizma i prometne infrastrukture, kao osovina razvoja gospodarstva. IDS-ov europarlamentarac procijenio je da su upravo to ključna područja za daljnji razvoj Istre i Hrvatske, a kao inženjer strojarstva po struci i donedavni istarski župan, istaknuo je da "jako dobro shvaća važnost dobre prometne povezanosti te investiranja u digitalizaciju, inovacije i turizam". On je istaknuo da će se "kao punopravan član unutar ITRE odbora baviti tzv. Obzorom Europa, okvirnim programom EU-a za istraživanja i inovacije za razdoblje 2021. – 2027. te vodećom inicijativom EU-a za potporu istraživanjima i inovacijama, kojom se dopunjuje nacionalno i regionalno financiranje te osiguravaju potrebna financijska sredstva".

"To je program koji Hrvatskoj nudi nevjerojatne prilike, to je naša šansa za razvoj znanstvenog i tehnološkog sektora i prilika koju ne smijemo propustiti", naglasio je Flego. Uz sutrašnje konstituirajuće sjednice parlamentarnih odbora, Parlament idućeg tjedna mora odlučiti o novom predsjedniku odnosno predsjednici Europske komisije, a najizglednija nova šefica je njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, političarka iz demokršćanske konzervativne stranke desnog centra CDU. Hoće li joj dati potporu za tu funkciju u klubu liberala Obnovimo Europu trebali bi odlučivati sutra.

"Iako je moj prvi dojam takav da von der Leyen neće nimalo jednostavno prikupiti potrebnu podršku unutar Parlamenta, jasno da mora dobiti priliku predstaviti plan rada. Naime, sutra ću joj na sjednici kluba postaviti više pitanja i očekujem konkretne odgovore. Da budem jasan, odlučit ću o svojoj potpori tek onda kad čujem što konkretno misli o pristupanju Hrvatske Schengenu, koja su njena stajališta oko proširenja Unije na Zapadni Balkan te kakav će biti program Komisije po pitanju razvoja turizma i digitalne transformacije", kazao je zastupnik IDS-a.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom