NAJNOVIJESTRASBOURG

Europski parlament usvojio rezoluciju o sukobu interesa češkog premijera

EPA

Zastupnici Europskog parlamenta u četvrtak su usvojili rezoluciju kojom pozivaju Europsku komisiju da djeluje po pitanju navodnog sukoba interesa češkog premijera Andreja Babiša, te da zaustave financiranje njegovom poslovnom carstvu. 

Babiša, drugog najbogatijeg Čeha, prate optužbe otkad je ušao u politiku 2011., a sada se to proširilo i na Bruxelles nakon što su u kolovozu na snagu stupile regulacije sukoba interesa. 

Zastupnici Europskog parlamenta u četvrtak su usvojili rezoluciju koja Komisiju poziva da reagira na pravni dokument EU-a koji tvrdi da je došlo do sukoba interesa.

To uključuje mjeru za suspendiranje svih europskog sredstava Agrofertu - prehrambenom, poljoprivrednom, kemijskom i medijskom konglomeratu koji je Babiš osnovao devedesetih godina prošlog stoljeća, dok se istraga ne završi. 

Babiš odbacuje optužbe. Prošle je godine svoju korporaciju, koja prima desetke milijuna erua subvencija i iz razvojnih programa, predao zakladama kako bi zadovoljio češke zakone o sukobu interesa. 

Kritičari, poput organizacije Transparency International, upozoravaju da to nije bilo dovoljno, jer Babiš i dalje prima najveći dio novca zaklada. 

On je u četvrtak rekao kako su njegovi protivnici odlučili svoju političku borbu odvesti do Europskog parlamenta. 

"Za mene je to političko pitanje. Uvjeren sam da će se pokazati da nemam sukoba interesa", poručio je češkoj televiziji prije glasovanja. "Djelovao sam u skladu s češkim zakonom. Sad komuniciramo s Europskom komisijom", zaključio je.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam