RIM

Europska desnica čestitala Meloni na izbornoj pobjedi u Italiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Političari s desnice, uključujući čelnike njemačkog AfD-a, francuskog Nacionalnog okupljanja i poljskog PiS-a, čestitali su u ponedjeljak Giorgiji Meloni, čelnici Braće Italije, na pobjedi na talijanskim izborima.  

Meloni i Braća Italije su jasni pobjednici nedjeljnih izbora, a privremeni rezultati pokazali su da bi desni blok trebao imati uvjerljivu većinu u oba doma parlamenta, što je potencijalna rijetka prilika za političku stabilnost u Italiji nakon godina preokreta i krhkih koalicija, 

"Slavimo s Italijom", napisala je na Twitteru zastupnica AfD-a u parlamentu Beatrix von Storch. "Švedska na sjeveru, Italija na jugu. Lijeve vlade su stara vijest", dodala je.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je također čestitao Meloni jednostavnim tvitom "Congratulations @Giorgia Meloni."

Marine Le Pen, čelnica francuske krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje, na Twitteru je napisala: “Talijanski narod je odlučio uzeti svoju sudbinu u svoje ruke birajući domoljubnu i suverenističku vladu. Čestitke Giorgiji Meloni i Matteu Salviniju što su se oduprli prijetnjama antidemokratske i arogantne Europske unije izvojevavši ovu veliku pobjedu."

Francuski zastupnik u Europskom parlamentu Jordan Bardella iz RN-a Marine Le Pen je napisao da su Talijani Europskoj uniji i predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen očitali "lekciju iz poniznosti".

Von der Leyen upozorila je Italiju uoči parlamentarnih izbora na posljedice ukoliko pod vodstvom desne vlade odstupi od demokratskih principa, a lider Lige Matteo Salvini, čija je stranka dio konzervativnog saveza, ocijenio je takve komentare kao "sramotnu aroganciju".

"Nikakva prijetnja ne može zaustaviti demokraciju. Europljani dižu glave i ponovo uzimaju sudbinu u svoje ruke", napisao je na Twitteru Bardela.

Pobjednicima talijanskih izbora čestitao je i Balazs Orban, politički direktor mađarskog premijera Viktora Orbana: "Čestitam Giorgiji Meloni, Matteu Salviniju i Silviju Berlusconiju na današnjim izborima! U ovim teškim vremenima potrebni su nam više nego ikada prijatelji koji dijele zajedničku viziju i pristup izazovima Europe."

Santiago Abascal, vođa španjolskog desničarskog Voxa tvitao je: "Giorgia Meloni pokazala je put za ponosnu, slobodnu Europu suverenih nacija kako bi mogla surađivati za sigurnost i prosperitet svih."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum