REGULACIJA PROMETA

EU PRIPREMA IZVANREDNE MJERE za slučaj brexita bez dogovora

| Autor: Hina
(EPA)

(EPA)


Europski zastupnici podržali su u srijedu u mjere koje u slučaju brexita bez dogovora osiguravaju privremenu cestovnu, zračnu i željezničku povezanost EU-a i Ujedinjene Kraljevine, priopćio je Europski parlament.

U cestovnom prometu prihvaćene mjere omogućavaju da u slučaju brexita bez dogovora britanski pružatelji usluga cestovnog prijevoza tereta i putnika nastave poslovati u EU-u do kraja 2019., ukoliko Ujedinjena Kraljevina omogući isto pružateljima usluga iz Europske unije.

Mjere vezane za zračni prijevoz, koje će kao i u slučaju cestovnog prometa funkcionirati po principu reciprociteta, omogućavaju da britanske aviokompanije nastave poslovati unutar EU-a, a vrijedit će do ožujka 2020. ili dok na snagu ne stupi sporazum o zračnom prijevozu između Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, stoji u priopćenju Europskog parlamenta.

Europski je parlament također podržao i uvođenje privremenog mehanizma kojim će Europska agencija za zračnu sigurnost izdavati sigurnosne certifikate britanskim aviokompanijama.

Europski zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu podržali i devetomjesečno produljenje valjanosti odobrenja sigurnosti željezničkog prometa, čime se neće prekinuti poslovanje tog sektora između Ujedinjene Kraljevine i EU-a nakon brexita.

U utorak je prihvaćen prijedlog Europske komisije koji omogućava ribarskim plovilima iz EU-a i Ujedinjene Kraljevine da nastave poslovati u vodama EU-a i Ujedinjene Kraljevine od dana britanskog izlaska bez sporazuma zaključno s 31. prosincem 2019.

Donesene su i tehničke mjere o pregledima brodova te o prilagodbi koridora osnovne mreže Sjeverno more – Sredozemlje.

Na plenarnoj sjednici usvojeno je i više mjera vezanih za socijalnu sigurnost u slučaju brexita bez sporazuma.

Građani EU-a u Ujedinjenoj Kraljevini i britanski građani koji žive u nekoj od 27 zemalja članica EU-a moći će zadržati svoja prava na socijalnu zaštitu koja su stekli prije brexita, objašnjava priopćenje Europskog parlamenta.

Europski program za prekograničnu koheziju i suradnju PEACE IV između Irske, Sjeverne Irske i Škotske nastavit će funkcionirati do svog planiranog završetka 2020. godine, bez obzira na "no-deal brexit".

Studentima i nastavnicima koji koriste program Erasmus u Ujedinjenoj Kraljevini ili dolaze iz nje, bit će omogućeno da završe svoje tekuće aktivnosti u inozemstvu.

Prihvaćeni prijedlozi su privremeni i ograničenog opsega, a Europska unija mjere uvodi jednostrano pod uvjetom da Ujedinjena Kraljevina donese slične, stoji u priopćenju EP-a.

Europska komisija pozdravila je brzo donošenje više izvanrednih mjera za slučaj Brexita bez dogovora u Europskom parlamentu, te istaknula da će se zajamčiti potpuna pripremljenost EU-a za slučaj da Ujedinjena Kraljevina 29. ožujka napusti Europsku uniju bez dogovora.

Komisija u priopćenju za medije naglašava kako nije riječ o "minidogovorima", jer se o tome nije razgovaralo s Ujedinjenom Kraljevinom, i ocjenjuje kako EU izvanrednim mjerama neće i ne može ublažiti ukupni učinak izostanka dogovora oko brexita.

Europska unija priprema se za scenarij bez dogovora od prosinca 2017.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini