PAGO PAGO

Erupcija vulkana na Tongi, cunami zabilježen i na Američkoj Samoi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Podvodni vulkan u vodama otočja Tonga erumpirao je u subotu te je oglašena uzbuna za cunami za više otočnih država Južnog Pacifika, posebice za Tongu i Američku Samou.

Nakon erupcije vulkana valovi cunamija su primjećeni u glavnom gradu Tonga otočja, Nuku'alofi, te glavnom gradu Američke Samoe, Pago Pago.

Erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, smještenog 65 kilometara sjeverno od Nuku'alofe, izazvala je cunami od 1,2 metra, objavio je Australski meteorološki institut.

Društvene mreže su pune fotografija valova koji zapljuskuju obalu i kuće.

Televizijski novinar Jese Tuisinu objavio je video na Twitteru na kojem se vidi da ljudi pred velikim valovima bježe prema svojim automobilima.

"Dijelovi Tonge su u potpunom mraku, nakon erupcije vulkana ljudi žure u skloništa", napisao je novinar na Twitteru.

Valovi su stigli do Nuku'alofe i prijestolnice Američke Samoe, Pago Pago, izvijestio je Pacifički centar za upozorenje na cunami.

Otok Fidži je također izdao upozorenja na cunami i zamolio stanovnike da se drže podalje od obale "zbog jakih struja i opasnih valova".

Iz vulkana je u petak počela šikljati para, plin i pepeo 20 kilometara u visinu. Pogođeno područje je promjera 260 kilometara.

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of