NAJNOVIJEKAIRO

Egipatski predsjednik otvorio viseći most preko Nila

| Autor: Hina
EPA

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi u srijedu je otvorio viseći most preko Nila koji je proglašen najširim u svijetu, u jednom od niza velikih projekata predvođenih vojskom, osmišljenih za unaprijeđenje infrastrukture i stvaranje radnih mjesta. 

Most, koji prelazi Nil sjeverno od središnjeg Kaira, ključna je karika na autocesti koja se proteže od Crvenog mora na istoku do sjeverozapadne obale Egipta i namijenjena je smanjenju zakrčenosti u glavnom gradu.

U srijedu ujutro u središtu Kaira zaustavljen je promet dok je Sisi putovao kako bi otvorio most s ministrima i vojnim generalima.

Kao najširi most ima šest prometnih traka u svakom smjeru i širok je 67,3 metra. Regionalni direktor za Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda nazočio je otvaranju i rekao da je to najširi viseći most na svijetu.

Za njegovu konstrukciju korišteno je oko milijun kubnih metara betona i 1400 kilometara čelične žice za 160 kabela, navelo se u prezentaciji na formalnom otvaranju

Most prelazi preko otoka Warraq, koji broji oko 100 tisuća stanovnika, od kojih su neki prosvjedovali protiv planiranih rušenja na otoku i projekta razvitka otoka u "modernu stambenu zajednicu".


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam