BRUNSWICK

Dvojici bijelaca doživotna kazna zbog ubojstva crnca Ahmauda Arberyja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sutkinja američkog okružnog suda osudila je dvojicu bijelaca, Gregoryja McMichaela i njegovog sina Travisa, na doživotni zatvor zbog ubojstva crnca Ahmauda Arberyja dok je džogirao u Georgiji 2020., u slučaju koji ukazuje na rasno nasilje u Americi.

Sutkinja Lisa Godbey je objasnila da se radi o saveznom kaznenom djelu ubojstva iz mržnje, na kraju suđenja koje je ponovno iznijelo na vidjelo probleme vezane uz rasističko nasilje.

Arbery je ubijen kada se vraćao s trčanja. "To ste učinili zbog boje kože gospodina Arberyja", rekla je sutkinja.

Gregory McMichael je 66-godišnji bivši policajac koji je kasnije radio u uredu lokalnog tužitelja u Brunswicku, a 36-godišnji sin Trevis je mehaničar zaposlen u Obalnoj straži.

Obojica već služe duživotni zatvor bez mogućnosti uvjetne slobode nakon što su u studenome prošle godine osuđeni u sudskom postupku koje je pokrenulo američko državno odvjetništvo.

Osim njih, na optuženičkoj klupi je i njihov susjed, 52-godišnji William Bryan, a sva trojica su optuženi za kršenje građanskih prava Arberyja zbog napada isključivo zbog boje njegove kože i pokušaja otmice.

Presuda Bryanu očekuje se kasnije.

Arberijev slučaj je jedan u nizu ubojstava crnaca posljednjih godina koji jeskrenuo pažnju na pitanje rasizma u američkom kazneno pravnom sustavu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater