KRIZA JE SVE DUBLJA U EUROPI I SVIJETU

DRAMATIČNO UPOZORENJE IZ ITALIJE: Najgore s koronom tek slijedi, posebno će biti kritično u veljači i ožujku

Svakodnevno nas bombardiraju alarmantne vijesti iz cijeloga svijeta i bit će tako najmanje do ljeta. Dok Hrvatska čeka ozbiljnije količine cjepiva, u svijetu se sve više razgovara o učinkovitosti onih koja su već u upotrebi

| Autor: Jurica Körbler
Ilustracija (EPA)

Ilustracija (EPA)


Dok je u Hrvatskoj pad broja zaraženih, kao i smrtnih slučajeva, korona nažalost u Europi ne posustaje. Iz Italije stiže dramatično upozorenje da najgore tek slijedi, a posebno će biti kritično u veljači i ožujku.

Talijanski ministar zdravstva Roberto Speranza pozvao je Talijane da budu jedinstveni kako bi prevladali najveću krizu od Drugog svjetskog rata, uz poruku: "Sljedećih mjeseci sve će biti užasno komplicirano. Bila bi neoprostiva greška usporiti nekoliko metara pred ciljem." Talijanski ministar najavljuje da se uskoro može očekivati i cjepivo kompanije Johnson&Johnson.

U Italiji zbog svega toga još pooštravaju mjere, pa je najavljena i zabrana kretanja između regija koje su posebno pogođene širenjem virusa, te zatvaranje ugostiteljskih objekata u 18 sati. Istovremeno slijedi ponovno otvaranje muzeja, i to je jedina dobra vijest. "Vlada smatra neizbježnim produljenje oštrih mjera do 30. travnja", kaže Speranza, uz tvrdnju da tek slijedi pogoršanje epidemiološke situacije.

"Nemojmo se zavaravati da je svemu došao kraj, epidemija se ponovo širi", tvrdi ministar. Italija je trenutno podijeljena u tri područja - crveno, narančasto i žuto - a uskoro slijedi i bijelo, gdje je zaraze najmanje. Nastavlja se i kampanja za cijepljenje. Talijani zasad nemaju problema s odazivom građana. Obaveze nema, ali se upozorava da postoje ”špiljski primitivci” koji odbijaju cijepljenje, što stvara dileme oko stvaranja imuniteta krda.

Optimizam daje talijansko cjepivo ReiThera, jer su rezultati obećavajući. Dodatnih 40.000 liječnika pojačali su timove za cijepljenje. Postoji i dodatni strah da će otvaranje skijališta pogoršati situaciju. Provode se sve mjere, ali se ljudi ipak okupljaju u većem broju, što za talijanske epidemiologe nije dobar znak.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum