ŽENEVA

Donatori obećali Afganistanu 12 milijardi dolara pomoći do 2024.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlade širom svijeta obećale su 12 milijardi dolara pomoći za Afganistan do 2024., ali pod određenim uvjetima, rekao je u utorak finski ministar za razvoj i trgovinu Ville Skinnari na kraju dvodnevne donatorske konferencije.  

"Donatori su obećali više od tri milijarde za prvu godinu u okviru četverogodišnjeg plana", od 2021. do 2024. "uz godišnji angažman koji bi trebao ostati isti svake godine, što čini 12 milijardi kroz četiri godine", rekao je Ville Skinnari.

To je manje od 15 milijardi koje su obećane na ranijoj međunarodnoj konferenciji za Afganistan 2016., ali je ova ipak održana u jeku pandemije koronavirusa.

Afganistanski ministar vanjskih poslova Mohamad Hanef Atmar pozdravio je tu najavu o pomoći.

"To je doista iznimno velikodušno", rekao je. "Upravo prolazimo kroz jednu od najvećih tragedija u povijesti, pandemiju covida-19. Iznimno smo zahvalni što je u ovom trenutku zajedničke patnje (...) vaše zauzimanje za Afganistan i dalje snažno", rekao je.

Međunarodna zajednica obećala je novu novčanu pomoć Afganistanu, ali je upozorila da će to uvjetovati očuvanjem demokratskih stečevina, napose zaštitom ženskih prava.

Govornici koji su se smjenjivali jedan za drugim obećali su financijsku pomoć u okviru novog četverogodišnjeg plana od 2021. do 2024. No svi sudionici donatorske konferencije koja se pod pokroviteljstvom UN-a u ponedjeljak i u utorak održala u Ženevi, imaju na umu mirovne pregovore koji se upravo vode u Dohi i u kojima sudjeluju afganistanske vlasti i talibanski pobunjenici.

"Ovo je vrijeme iznimnih prilika, ali i vrijeme velike nesigurnosti", istaknula je UN-ova predstavnica u Afganistanu Deborah Lyons.

"Afganistan mora napredovati, a ne nazadovati", istaknula je.

Postoji strah od povratka na vlast talibana koje je međunarodna koalicija 2001. srušila s vlasti i koji, čini se, imaju inicijativu na terenu i od obnove njihova okrutnog režima koji je Afganistanke lišio njihovih prava.

"Želim biti jasan: i dalje smo čvrsto opredijeljeni za pregovore s talibanima", istaknuo je predsjednik Ašraf Gani u svom govoru u utorak. "Moramo zaustaviti nasilje koje prijeti našim životima a našoj djeci oduzima djetinjstvo", dodao je.

Mnogi analitičari drže da bi veća pomoć međunarodnih donatora pomogla afganistanskoj vladi u pregovorima s talibanima koje je pak razveselilo potpisivanje ugovora s Washingtonom u veljači o potpunom povlačenju američkih vojnika do sredine 2021. koje su proslavili kao pobjedu nad Amerikancima.

No za Kabul će stanje na terenu ipak biti malo teže. SAD je prošlog tjedna najavio povlačenje oko 2000 vojnika iz zemlje do sredine siječnja.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater