OPERACIJA TROJANSKI ŠTIT

DIGITALNA POLICIJA: Osamsto svjetskih kriminalaca, šest tona kokaina i 150 milijuna dolara uhvaćeno preko WhatsAppa za kriminalce

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Pixabay

Pixabay


Iako ni najokorjeliji ovisnici o društvenim mrežama poput TikToka, Facebooka, Instagrama ili Twitera nikad nisu čuli za aplikaciju tvrtke ANOM – o njoj danas pišu i govore vodeći svjetski pisani i elektronički mediji. Specifična aplikacija iz ANOM-a je društvena mreža i alat za razmjenu poruka za organizirani kriminal, kriminalni WhatsApp i(li) Viber u kojem su se do jučer mogle razmjenjivati narudžbe kokaina, oglašavati profesionalni ubojice i tražiti partnera za sudjelovanje u pljački ili otmici.

Danas je ANOM "crna rupa" svjetskog kriminala – preuzimanje te kriminalne mreže od strane američke agencije FBI te suradnja s Europolom i nacionalnim policijama diljem svijeta omogućila je, nakon dužeg razdoblja prisluškivanja, uhićenje više od osamsto kriminalaca u brojnim zemljama, zajedno s dokaznim materijalom.

Digitalna policija

Službeno, operacija se zvala "Trojanski štit" i pokazala je kako se zakon brani u digitalno doba. Na medijskoj konferenciji Europola potvrđeno je da su agencije za provođenje zakona širom svijeta surađivale na otkrivanju organiziranih kriminalnih aktivnosti preko navedene aplikacije.

Jean-Philippe Lecouffe, zamjenik izvršnog direktora Europola, rekao je da je "ova operacija provođenja zakona iznimna svojim globalnim rezultatima", te kako su policijske snage "izvršile jednu od najvećih i najsofisticiranijih operacija provođenja zakona do sada u borbi protiv šifriranih kriminalnih radnji."

Zadovoljni su i američki partneri. Pomoćnik ravnatelja FBI-ovog Odjela za kriminalističke istrage Calvin Shivers naglasio je, na istom susretu s novinarima, da je "uspjeh operacije Trojanski štit rezultat ogromnih inovacija, predanosti i međunarodne suradnje bez presedana".

Rezultati opsežne policijske istrage više su nego impresivni. Zaplijenjeno je šest tona kokaina, pet tona marihuane ili hašiša, dvije tone metamfetamina i više od 148 milijuna dolara u raznim valutama.

U pisanoj izjavi Europola kaže se da se očekuju daljnji rezultati jer će se "bezbrojni izdvojeni postupci izvoditi u sljedećim tjednima".

Operacija Trojanski štit obuhvatila je najmanje šesnaest država, a operativno vodstvo podijelili su FBI i Europol te nizozemska i švedska policija. Oni su u razdoblju od godinu i pol imali pristup u više od 27 milijuna poruka poslanih putem aplikacije ANOM. Provodeći istrage, policija je uspjela uhititi više od osamsto kriminalaca i pretražiti sedamsto skrovišta koje su koristili.

Provala u ANOM

Do osoba iz kriminalnog miljea FBI je došao preuzimajući njihovu aplikaciju za šifrirane poruke, ANOM, gdje su pratili razmjenu poruka između osumnjičenika za kriminalna djela.

Ideja da se tako prate kriminalci zajednički je „izum“ agenata FBI i kolega iz Australije koji su primijetili kako prekršitelji zakona i šverceri koriste aplikaciju koja se tajno distribuira u kriminalnom miljeu. Aplikaciju ANOM posebno su voljele koristiti narko-bande i mafijaši koji su bili sigurni da do njihovih šifriranih poruka nitko ne može dospjeti. Policijska agencija Europske unije Europol opisala je operaciju Trojanski štit-Greenlight kao "najveću ikad provedbu zakona protiv šifrirane komunikacije".

Političari nisu propustili priliku da se pohvale policijskim poslom obavljenim praćenjem kriminalnih digitalnih kanala.

Australski premijer Scott Morrison rekao je da je operacija "zadala težak udarac organiziranom kriminalu širom svijeta".

Operacija je započela kada je FBI preuzeo upravu nad šifriranom mrežom uređaja nazvanom ANOM te je tajno distribuirao uređaje s aplikacijom za chat među kriminalnim podzemljem putem doušnika.

Zamisao za operaciju došla je nakon što su agencije za provođenje zakona otkrile i probile dvije druge šifrirane platforme, ali su kriminalne bande počeli koristiti novu platformu tvrtke ANOM koja se koristila samo na jednom pametnom telefonu po osobi i to isključivo za tu vrstu komunikacije.

Uređaje su u početku koristili iskusniji kriminalci, a potom je broj korisnika porastao. Ali, da bi se došlo do uređaja, smartphonea za kriminal, trebali ste imati dobavljača iz te sredine. "Morali ste znati kriminalca da biste se domogli jednog od ovih prilagođenih telefona. Telefoni se nisu mogli koristiti za pozivanje ili slanje e-pošte. Mogli ste komunicirati samo s nekim na istoj platformi", objasnila je australska policija.

Ključna osoba koja je nesvjesno pomogla polici bila je australski bjegunac i krijumčar droge Hakan Ayik od kojeg je aplikacija pod nadzorom FBI-ja podijeljena skupinama drugih kriminalaca. Tamošnji mediji nazvali su ga "Facebook gangsterom" jer se na fotografijama na društvenim mrežama pojavljuje s velikim tetovažama i mišićave tjelesne građe. Navodno trenutno vodi biznis iz Turske, gdje je pobjegao kako bi izbjegao uhićenje u Australiji iz koje mu policija poručuje kako je najbolje da se preda jer bi mogao postati žrtva osoba kojima je pokvario posao dijeleći aplikaciju koju oni nadziru.

Uredni pretplatnici

Ipak, nije australski Turčin Hakan Ayik jedna osoba koja je ugrožena – iako je ugrozio mnoge. Policija je objavila kako je „u igri“ bilo oko dvanaest tisuća šifriranih uređaja koje je koristilo oko tristo kriminalnih organizacija u više od stotinu zemalja. U operaciji Trojanski štit sudjelovalo je devet tisuća policijskih službenika.

Vlasti i policija koje su pratili mrežnu komunikaciju mogle su pročitati milijune poruka u "stvarnom vremenu" koje opisuju zavjere ubojstva, planove masovnog uvoza droge i druge sheme.

"Sve o čemu razgovaraju su droga, nasilje, međusobni udari, nevini ljudi koji će biti ubijeni, čitav niz stvari", objavila je policija u Australiji.

Calvin Shivers iz FBI-jevog Odjela za kriminalističke istrage rekao je da je operacija policijskim agencijama omogućila da "okrenu stolove kriminalnim organizacijama", a prikupljeni obavještajni podaci sprečavaju ubojstva i niz drugih zločina.

- Zapravo smo mogli vidjeti fotografije stotina tona kokaina koje su skrivene u pošiljkama voća, pojasnio je Shivers i objasnio kako je to fascinantan primjer provođenja zakona. Vlasti se u ovoj operaciji nisu morale prepirati s američkim tehnološkim divovima zbog pristupa šifriranim podacima i zaključanim uređajima, nego su uzeli stvar u svoje ruke, šireći i prateći svojevrsnu WhatsApp platformu za kriminalce.

Policijski službenici navodno su preuzeli kontrolu nad komunikacijskom tvrtkom zvanom ANOM prije nekoliko godina, nakon što im je osuđeni kriminalac obećao pristup u zamjenu za blažu kaznu. Uređaji su naplaćivani kao super sigurni i imali su vrlo specifično ciljno tržište - organizirane kriminalne skupine.

Zanimljivo je i da su prisluškivani kriminalci plaćali i mjesečnu pretplatu za komunikacijsku platformu koja ih je odvela iza rešetaka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum