CHARLESTON

Demokratski kandidati upozoravaju da bi Sandersova nominacija bila 'katastrofa'

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Demokratski predsjednički kandidati zasuli su oštrim napadima Berniea Sandersa u bučnoj debati u Južnoj Karolini u utorak, kritiziravši njegovu gospodarsku agendu i upozorili da bi njegova nominacija bila 'katastrofa' koja bi Demokrate stajala Bijele kuće i kontrole u Kongresu.  

U debati u kojoj su kandidati vikali jedan na drugoga i ignorirali vremenska ograničenja, Sandersovi oponenti ujedinili su se u napadu na tvrdokornog demokratskog socijalista kao rizičan izbor u suočavanju s republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom u studenome.

"Bernie će izgubiti od Donalda Trumpa, a Donald Trump i Bijela kuća te Senat i neki od glavnih gradova saveznih država,  sve će biti u rukama republikanaca", rekao je milijarder i bivši njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg te dodao da bi to bila 'katastrofa'.

Pete Buttigieg, umjereni bivši gradonačelnik South Benda u Indijani, kritizirao je Sandersa jer stalno navodi različite iznose provedbe programa državne zdravstvene skrbi i upozorio da bi njegov izbor donio kaos.

"Mogu vam točno reći kako će se to odvijati. Dobit ćemo još četiri godine Donalda Trumpa", rekao je Buttigieg.

"Ako mislite da su zadnje četiri godine bile kaotične, pune podjela, toksične, iscrpljujuće, zamislite  dobar dio 2020. s Berniem Sandersom protiv Donalda Trumpa", rekao je.

Sanders, senator iz Vermonta, preuzeo je vodstvo u demokratskoj utrci nakon prošlotjedne pobjede u Nevadi, a debata je bila zadnja šansa za njegove suparnike da pokušaju zaustaviti njegov uspon prije predizbora u Južnoj Karolini u subotu te važnog natjecanja Super Tuesday sljedeći tjedan. 

Sanders se pod vatrom suparnika dobro držao. Branio je zdravstvenu skrb kao ljudsko pravo i rekao da gospodarska agenda i agenda društvene pravde, uključujući plan Medicare for All koji bi zamijenio privatno zdravstveno osiguranje vladinim programom, američki narod podržava.

"Želite li potući Trumpa, treba vam masovni pokret bez presedana bijelaca, crnaca, Latinoamerikanaca, autohtonih Amerikanaca i Azijaca koji su ustali i bore se za pravdu. O tome se u našem programu radi", rekao je Sanders.

Naglašavajući velik ulog debate u utorak, čak i Elizabeth Warren, senatorica iz Massachusettsa i progresivna Sandersova saveznica, kritizirala je Sandersa.

"Mislim da bih bila bolji predsjednik od Berniea zbog toga što će provođenje napredne agende biti zaista teško", rekla je Warren koja nastoji oživjeti kampanju nakon nekoliko pokazivanja u prva tri natjecanja za kandidata.

"Kopala sam, napravila sam posao, a Berniev tim odbacio me je."

Senatorica Amy Klobuchar, koja je nastojala postati umjerena alternativa Sandersu i Warren i to dosad nije uspjela postići, rekla je da nijedno od njih dvoje nije pokazalo rezultate rada u Senatu.

"Bitno je zapravo možete li postići da se stvari naprave", rekla je.

Bloomberg - Warren drugi krug

Bloomberg, čija je prva debata prošli tjedan u Nevadi bila kolebljiva, ovaj put bio je agresivniji i oštriji. Branio je svoj tretman prema ženama nakon što je Warren ponovila napade na ono što je nazvala poviješću seksističkih komentara.

Rekao je da ispunjava zahtjev Warren u zadnjoj debati da oslobodi tri žene s kojima je radio njihovih ugovora o povjerljivosti.

"Nevolja je, s tom senatoricom, što nikad nije dovoljno. "Učinili smo što je tražila, i hvala vam, vi činite svijet boljim nego što jest", rekao je.

Bloomberg je rekao da je također potrošio vlastiti novac da pomogne da se izabere blizu 12 demokratskih kandidata  za zastupnike u Zastupničkom domu 2018. i postavio Nancy Pelosi tako da Kongres može "kontrolirati" predsjednika.

Bloomberg je također kritizirao Sandersa referirajući se na izvješća da američka obavještajna služba vjeruje da Rusija pokušava pomoći Sandersu na izborima.

"Vladimir Putin misli da bi Donald Trump trebao biti predsjednik SAD-a i to je razlog zašto Rusija pomaže da budete izabrani kako biste izgubili od njega", rekao je Bloomberg Sandersu.

Sanders mu je uzvratio: "Hej, gospodine Putin, ako budem predsjednik SAD-a, vjerujte više se nećete miješati u izbore", rekao je referirajući se na ruskog predsjednika.

Sanders je bio kritiziran zbog nedavnih komentara u kojima hvali aspekte vodstva pokojnoga vođe revolucije Fidela Castra, no da se protivi autoritarizmu bilo gdje u svijetu.

"Kada diktatura - bilo da je kineska ili kubanska - učini što dobro, priznat ćete to. Međutim nećete s njima izmjenjivati ljubavna pisma", rekao je.

Sanders, koji je Židov, također je izazvao bijes proizraelskoga američko-izraelskoga odbora za javne poslove (AIPAC), lobističke skupine i njezinih pristaša tijekom vikenda kad je rekao 

da će preskočiti njihov sastanak, označivši da im platforma sadrži "netrpeljivost".

Za vrijeme debate, rekao je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu "reakcionarni rasist". 

Napraviti ili prestati

Svi kandidati bili su pod pritiskom jakog nastupa. Joe Biden, ne tako davno nacionalni favorit, treba pobijediti u u Južnoj Karolini da održi svoju kampanju na životu i rekao je da očekuje da završi prvi u subotu.

Bivši potpredsjednik računao je na tradicionalno jaku potporu crnih glasača koji čine oko 60 posto demokratskog izbornog tijela u državi, međutim zadnje istraživanje Reuters/Ipsos

pokazuje da Sanders nadmašuje Bidena u potpori među njima.

"Ovdje sam da zaradim glasove. Međutim, ljudi, namjeravam pobijediti u Južnoj Karolini i dobit ću glasove Afroamerikanaca  u Južnoj Karolini", rekao je Biden.

Milijarder i aktivist Tom Steyer, koji je puno potrošio na Južnu Karolinu,  prijetnja je Bidenu u državi i na trećem je mjestu iza Bidena i Sandersa prema prosjeku državnih anketa Real Clear Politics.   

Steyer je upozorio da su za stranku opasni i Sanders i s Bloomberg, bivši republikanac, na vrhu listića.

"Bojim se, ako ne možemo izvući ovu stranku zajedno, ako idemo jednom od ovih ekstrema, preuzimamo užasan rizik ponovne pobjede Donalda Trumpa", rekao je Steyer.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini