MOSTAR

Čović protiv sankcioniranja političara u BiH

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović usprotivio se u ponedjeljak uvođenju sankcija bosanskohercegovačkim političarima, koje ne isključuju diplomati SAD-a i EU-a zbog niza poteza vlasti Republike Srpske. 

"Protiv sam sankcija bilo kome, o bilo kome da se radi, i uvijek sam spreman odgovarati za ono što ja radim u institucijama Bosne i Hercegovine", rekao je Čović u izjavi za medije u Usori. Pojasnio je kako iskustva sankcioniranja dužnosnika u Bosni i Hercegovini, koje je na snazi sa značajnom ulogom Ureda visokog međunarodnog predstavnika, govore da se nije uspio "riješiti nijedan problem u BiH na takav način".  

Predstavnici SAD-a i Europske unije nisu isključili mogućnost uvođenja sankcija dužnosnicima BiH u slučaju narušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, osporavanja teritorijalnog integriteta BiH i nadležnosti države BiH. Vlasti Republike Srpske prošloga su tjedna započele s prenošenjem nadležnosti s BiH kao države na taj entitet tvrdeći da su te ovlasti prenesene s entiteta odlukama međunarodnih dužnosnika i pod pritiskom. 

Čović je odbacio odgovornost za posljednje podizanje napetosti tvrdeći da se njegova stranka i on osobno zauzimaju za red i reforme koje bi zemlju povele prema Europskoj uniji. 

"Ako netko pokušava danas stvoriti red u BiH, to je HDZ. Ja želim da poštujemo Ustav i svoje zakone, da stvorimo mogućnosti europskog puta BiH i reformske aktivnosti", istaknuo je Čović. 

Pozvao je na razgovore vodeće političare kako bi se postigli dogovor o važnim reformama poput izmjene Izbornoga zakona, kako bi se zajamčilo legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda te otklonila diskriminacija predstavnika manjina sukladno presudama Ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. 

"Ravnopravnost svih naroda i svih stanovnika BiH je osnova funkcionalnosti BiH", rekao je Čović tvrdeći da se pokušajem nametanja većinskog sustava i dominacije jednoga naroda krši ustav zemlje i Daytonski sporazum. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater