MOSTAR

Češkome animiranome filmu 'Daughter' Grand prix festivala u Neumu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Glavna nagrada međunarodnog Neum animiranog filmskog festivala (NAFF) koji je završen u četvrtak, pripala je češkom ostvarenju 'Daughter' redateljice Darije Kashcheeve, dok je hrvatski film 'Iris' redateljice Lucije Bužančić osvojio nagradu Dušan Vukotić.

Kako su izvijestili iz NAFF-a čije se ovogodišnje festivalsko izdanje održavalo online zbog opasnosti od koronavirusa, stručni žiri je odlučio dodijeliti Grand Prix češkom ostvarenju koje je samo u šest mjeseci prošle godine osvojilo 38 festivalskih nagrada.
Ovaj animirani film je bez riječi i u njemu se predstavlja komplicirani odnos mlade žene s ocem. Kada se s njim sastane u bolničkoj sobi, prisjeća se svog djetinjstva i kompliciranih odnosa te kako su se razdvojili dok se ponovno ne sretnu i konačno pomire.
Stručni žiri je nagradu za najbolju 2D animaciju dao filmu AIRHEAD, redatalja Gaspara Chabauda iz Belgije, dok je pak nagrada za najbolju 3D animaciju otišla u ruke skupini redatelja iz Francuske za film '028'. Nagrada za likovnost dodijeljena je animiranome filmu 'My grandpa is hiding', dok je nagrada Dušan Vukotić koja se dodjeljuje u spomen na hrvatskog Oscarovca redatelja, scenaristu, animatora dodijeljena filmu 'Iris' Lucija Bužančić.
Ove godine na natječaj NAFF-a je pristiglo 1960 filmova iz čak 90 zemalja, a u natjecateljskome programu gledatelji su mogli vidjeti 67 filmova.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini