PRAG

Češki premijer odbacio kritike EP-a zbog mogućeg sukoba interesa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Češki premijer, milijarder Andrej Babiš odbacio je u subotu rezoluciju Europskog parlamenta kojom se poziva na sprječavanje sukoba interesa u korištenju europskih fondova i traži da on ne sudjeluje u pregovorima oko proračuna EU.   

On je također optužio parlament za uplitanje u unutarnje stvari njegove zemlje nakon što je parlament pozvao na uvođenje u Češkoj mehanizama za sprječavanje sukoba interesa, ustvrdivši da je uz ostalo riječ i o političkom pritisku na neovisnu istragu.

Babiš je stekao bogatstvo zahvaljujući svojoj kompaniji Agrofertu (prehrambena industrija, kemija, mediji). Kada je 2017. došao na vlast prenio je kompaniju na fiducijarne fondove, ali podaci u registru stvarnih korisnika pokazuju da on i dalje ubire dobit kompanije. To tvrdi i Transparency International.

Babiša, koji niječe da je počinio i najmanji prekršaj, sumnjiči se da je iskoristio europski novac namijenjen malim i srednjim poduzećima tako što je svoj hotelski i agrarni kompleks "Rodino gnijezdo", blizu Praga, izdvojio iz Agroferta 2007., četiri godine prije ulaska u politiku.

Europska komisija trenutno ispituje u dva odvojena postupka jesu li europski fondovi na nepravilan način dodijeljeni bivšim Babiševim tvrtkama. 

Češki premijer u subotu je rekao da su europski zastupnici "predložili donošenje mjera u okviru posebnih kaznenih postupaka na češkom teritoriju a da nisu imali specifične informacije ni dokaze".

"To se može shvatiti kao dokaz političkog i medijskog pritiska na češko pravosuđe i upletanje u unutarnje stvari", ustvrdio je Babiš u priopćenju koje je prenijela agencija CTK.

Europski parlament u petak je zatražio da Babiš više ne sudjeluje u pregovorima oko europskog proračuna zbog mogućeg sukoba interesa.

Također je osudio Babiševe "klevete i govor mržnje" uperen protiv europskih zastupnika koji u njegovoj domovini vode istragu o navodnom sukobu interesa u kojemu se našao.
Predsjednica tog parlamentarnog povjerenstva, Njemica Monika Hohlmeier (PPE, desnica), voditeljica šesteročlanog izaslanstva koje je u veljači došlo u Češku, izvijestila je u četvrtak tijekom rasprava o "golemom pritisku" kojemu je izloženo izaslanstvo.
Babiš je tada nazvao Hohlmeier "poremećenom", a dvojicu čeških članova izaslanstva "doušnicima i izdajnicima".
Češki milijarder vodi manjinsku vladu u kojoj je njegov populističko-centristički pokret ANO i socijaldemokrati, a ima prešutnu potporu komunista.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum