SLOVENIJA

Cerar razgovarao sa Szijjartom O GRADNJI PRUGE KOPER-DIVAČA

(T. TIDIĆ)

(T. TIDIĆ)


Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar razgovarao je u utorak u Ljubljani s mađarskim šefom diplomacije Peterom Szijjartom, koji boravi u radnom posjetu Sloveniji, a jedna od tema razgovora bili su i planovi o mogućem sudjelovanju Mađarske u gradnji pruge Koper-Divača, jednom od strateških projekata prijašnje vlade koju je vodio Cerar.

Cerar i Sijjarto su "razmotrili napredak vezano uz prekogranične infrastrukturne projekte", navodi se u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Strateška pruga koja bi slovensku luku bolje povezala sa zaleđem i susjednim kopnenim državama prema projektu ranije vlade trebala bi koštati oko milijardu eura, pri čemu bi uz Europsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), te europske fondove s oko 200 milijuna eura sudjelovala i Mađarska.

Po ocjenama slovenskih medija, čini se da je sudjelovanje Mađarske postalo upitno budući da je mađarski premijer Viktor Orban najavio u petak da bi se Budimpešta umjesto investiranja u Koper mogla preorijentirati na Trst.

Osim toga, čini se i da se sadašnja koalicijska vlada u Ljubljani nije usugasila jer je ministrica za infrastrukturu protiv davanja koncesija Mađarskoj i smatra da Slovenija prugu može graditi vlastitim sredstvima, dok je Cerar izrazio žaljenje zbog takvog stava kolegice u vladi i smatra da bi se radilo o velikoj propuštenoj prilici za stratešku prugu koja se čeka godinama i koja bi Sloveniju učinila još interesantnijom za zemlje u zaleđu i njihovu trgovinu.

Mađarski ministar vanjskih poslova kazao je u utorak u izjavi za Slovenski radio da su ministričine izjave obeshrabrujuće, ali da je razgovor s Cerarom dao nadu da bi pregovori o suradnji Mađarske na projektu Koper mogli biti nastavljeni. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum