SARAJEVO

Čelnik Caritasa za Europu: BiH mora dobiti pomoć za skrb o migrantima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Caritasa za Europu Michael Landau pozvao je u petak europske države da pokažu više solidarnosti s ilegalnim migrantima upozorivši kako brojni među njima proživljavaju velike patnje, a takva solidarnost i pomoć potrebna je i državama na migrantskim rutama poput Bosne i Hercegovine.

Monsinjor Landau, koji je i predsjednik Caritasa Austrije, boravio je u višednevnom posjetu BiH, gdje je obišao kampove na području Bihaća i Sarajeva koji su privremeni dom za tisuće ilegalnih migranata koji preko te zemlje pokušavaju doći na teritorij Europske unije.

Bosanskohercegovački Caritas aktivno je angažiran na prikupljanju pomoći tim ljudima, a u tome mu pomažu podružnice iz Italije, Austrije, Švicarske, SAD, Slovenije, Španjolske, Poljske, Njemačke te drugih država.

Landau je došao u BiH kako bi se osobno uvjerio u to u kakvim okolnostima žive migranti te kako se provode projekti pomoći.

Novinarima u Sarajevu je kazao kako mu je bilo teško gledati prizore s kojima se suočio u migrantskim kampovima, a posebice u onima poput Lipe kod Bihaća, gdje još nema potrebnih uvjeta za boravak tijekom zime.

"Europa mora sve poduzeti da se takve slike ne bi ponovile iduće zime", kazao je monsinjor Landau.

Upozorio je kako BiH ne smije biti prepuštena sama sebi u suočavanju s migrantskom krizom, jer je i ta država opterećena brojnim problemima i ima ograničene resurse pa Europa tu mora biti snažnije angažirana.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater