SOFIJA

Bugarski premijer spreman podnijeti ostavku, ne želi nove izbore

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Bugarski premijer Bojko Borisov signalizirao je u srijedu da bi mogao podnijeti ostavku nakon višetjednih protuvladinih prosvjeda, ali je kazao da će vlada njegovog desnocentrističkog GERB-a ostati na vlasti do redovnih izbora iduće godine.

Tisuće Bugara prosvjeduju od početka srpnja protiv vlade Bojka Borisova. Prosvjednici su postavili šatore i blokirali ceste u Sofiji te optužuju premijera u tri mandata Borisova zbog slabljenja državnih institucija i pogodovanja moćnim tajkunima.

Šezdesetjednogodišnji Borisov, koji dominira bugarskom politikom posljednjih deset godina, nije otkrio druge detalje, ali je kazao da želi izbjeći kolaps vlade i raspuštanje parlamenta u vrijeme kada je ekonomija pogođena pandemijom koronavirusa.

Borisov nije odgovorio na optužbe prosvjednika, ali je istaknuo da njegova vlada naporno radi na suzbijanju švercanja, čime slabe i mnoge lokalne oligarhe.

"Spreman sam otići bilo kada. Ne želim nikakve tenzije zbog mene", rekao je na stranačkom skupu GERB-a.

"Razgovarat ću sa svojim koalicijskim partnerima i ponuditi više opcija, uključujući onu u kojoj ja odlazim, a vlada nastavlja s radom", kazao je.

GERB-ov koalicijski partner, nacionalistička koalicija "Ujedinjeni patrioti", također je poručila da bi vlada trebala odraditi cijeli četverogodišnji mandat.

Prosvjedi su smanjili podršku vladajućem GERB-u sa 21,7 posto u prosincu, na 14,5 posto po posljednjem istraživanju.

Kritičari navode da Borisovljeva ostavka možda neće biti dovoljna da smiri bijes javnosti zbog rasprostranjene korupcije.

Više desetaka prosvjednika okupilo se u srijedu ispred techno parka gdje je GERB imao sastanak, pri čemu su uzvikivali "Borisov je sramota - ostavka i zatvor".

Desetljeće nakon pridruženja Europskoj uniji Bugarska je i dalje najsiromašnija članica, dok je prema Transparency Internationalu i najkorumpiranija članica Unije.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini