Stigla dozvola

Brod „Punta“ još uvijek plovi s istom posadom: NAKON SEDAM MJESECI NA MORU PULSKI POMORCI BI SE DANAS TREBALI ISKRCATI U SINGAPURU

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Neki od pomoraca trebali su se iskrcati još u ožujku no mjere protiv koronavirusa onemogućile su njihov povratak

Neki od pomoraca trebali su se iskrcati još u ožujku no mjere protiv koronavirusa onemogućile su njihov povratak


“Punta” se očekivala u Singapuru oko 13. srpnja, a još 26. lipnja pokrenuta je potrebna procedura sa singapurskim vlastima radi pribavljanja dozvole za iskrcaj 12 pomoraca te ukrcaj njihovih zamjena. Međutim, brod se u prethodnoj luci u Vijetnamu zadržao nešto dulje i trebao bi biti u Singapuru danas poslijepodne. U međuvremenu je 11. srpnja 2020. stigla dozvola singapurskih vlasti za obavljanje smjene posade, koja je planirana za 16. srpnja

 

Pomorci s teretnog broda „Punta“ još uvijek nisu dočekali drugu posadu koja bi ih nakon dugih sedam mjeseci provedenih na svjetskim morima trebala zamijeniti. Kao što smo pisali prije tjedan dana, gotovo polovica posade koju čini 25 pomoraca, među kojima je veći dio Puljana, već mjesecima nestrpljivo čeka iskrcaj i smjenu posade, u međuvremenu i dalje ploveći i izvršavajući zadatke za tvrtku za koju rade.

Igor Budisavljević, direktor tvrtke Alpha Adriatic d.d., koja obavlja poslove upravljanja i brodom „Punta“, između ostalih, već je tada napomenuo da su problemi sa smjenama pomoraca izravna posljedica mnogobrojnih komplikacija uzrokovanih mjerama koje su propisivale države u borbi s pandemijom koronavirusa. Istaknuo je da je pulska tvrtka u svakodnevnom kontaktu s agentima u lukama u koje dolaze brodovi pod njihovim upravljanjem radi svježih informacija i odluka državnih vlasti o mogućnosti organiziranja smjena pomoraca. U tjednu kad smo pisali o ovoj problematici, brod je bio na putu iz Tajvana za Vijetnam, a potom je trebao nastaviti za Singapur.

- “Punta” se očekivala u Singapuru oko 13. srpnja, a još 26. lipnja pokrenuta je potrebna procedura sa singapurskim vlastima radi pribavljanja dozvole za iskrcaj 12 pomoraca te ukrcaj njihovih zamjena. Međutim, brod se u prethodnoj luci u Vijetnamu zadržao nešto dulje od očekivanja i trebao bi biti u Singapuru danas poslijepodne. U međuvremenu smo 11. srpnja 2020. dobili dozvolu Singapurskih vlasti da obavimo smjenu posade, koja je planirana za 16. srpnja. Sada imamo u planu obaviti smjenu za ukupno 22 pomorca, od kojih 10 odlazi na ukrcaj, a 12 se vraća kući. Pomorci koji su planirani za ukrcaj do sada su morali biti u samoizolaciji, a prekjučer su testirani na virus COVID-19 i upravo očekujemo rezultate. To je jednostavno iz predostrožnosti, dio poslovne politike u ovo vrijeme. Pod pretpostavkom da su svi negativni, danas bi trebali letjeti za Singapur, rekao je Budisavljević.

Zadnja smjena ukupno 14 pomoraca na brodu „Punta“ obavljena je u Singapuru 2. ožujka ove godine, ovisno o tome kakve su ugovore imali pomorci. U međuvremenu nije bilo moguće organizirati niti jednu smjenu u lukama u kojima je brod boravio uslijed striktne zabrane lokalnih vlasti. I jučer su u Alpha Adriaticu imali pune ruke posla, jer su paralelno s ovom smjenom, radili na još jednoj smjeni posade, na brodu „Stoja“, koja je jučer u toku dana trebala biti obavljena u Las Palmasu na španjolskim Kanarima. Radi se o ukupno 9 pomoraca, od kojih 4 odlaze na ukrcaj, a njih 5 se vraća kući. Budisavljević je istaknuo da su također u pripremi smjene pomoraca na još tri broda, na brodu „Champion Pomer“ u Reunionu, uz jugoistočnu obalu Afrike, na brodu „Verige“ u Hong Kongu, te na brodu „Champion Istra“ u Singapuru. Tim planiranim smjenama biti će obuhvaćeno još ukupno 67 pomoraca.

Kako je naglasio Budisavljević, ali i Sindikat pomoraca Hrvatske, gotovo sve države svijeta ograničile su slobodno kretanje putnika, a mnoge su u potpunosti zabranile smjene pomoraca u svojim lukama. Osim toga, više od 90 posto svjetske zračne flote je do nedavno bilo prizemljeno, što je dodatno otežalo i praktički onemogućilo obavljanje smjena pomoraca u nekim lukama, uslijed nedostatka zračnih veza.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater