BEOGRAD

Brnabić kaže da Srbija neće uvoditi 24-erosatne covid propusnice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Srbija ne namjerava uvoditi covid propusnice koje bi vrijedile 24 sata, poručila je u srijedu srbijanska premijerka Ana Brnabić i sugerirala dosljednu primjenu sadašnjih mjera i ustrajnu kampanju cijepljenja, ocijenivši kao napredak to što je dosad cijepljeno više od 55 posto građana.

Brnabić je tijekom posjeta Kragujevcu novinarima rekla da se nastavljaju "striktne inspekcije" mjera, nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom, tamo gdje je nemoguće držati distancu, te je za idući tjedan najavila sastanak Kriznog stožera.

Za odluku o covid propusnicama, koja je stupila na snagu u subotu, stručnjaci tvrde da je uvedena "kasno i pogrešno" te da bi one trebale vrijediti 24 sata, a ne samo od 22 navečer, ali je zdravstvene vlasti zasad ne namjeravaju mijenjati.

Srbijanska vlada na današnjoj je sjednici prihvatila donaciju Poljske od 200.000 doza cjepiva protiv covida-19 tvrtke Moderna.

Srbija je kampanju cijepljenja započela u prosincu 2020. i u njoj koristi četiri cjepiva, kineski Sinopharm, ruski Sputnjik V, te Pfizer i AstraZenecu, dok Modernino cjepivo dosad nije bilo dostupno u srbijanskom zdravstvenom sustavu, a ranije je najavljivano da će ga građani moći primiti ove jeseni.

Moderna je na listi cjepiva koje je odobrila i Europska agencija za lijekove (EMA), u ponedjeljak je odobreno i davanje treće doze osobama starijim od 18 godina, a EMA ga je ranije odobrila i za djecu od 12 do 17 godina.
 
Srbija i dalje ima veliki broj umrlih dnevno, danas su prijavljene 64 umrla s covidom 19, a bilježi i visok postotak zaraženih - oko 28 posto od broja testiranih uzoraka.

U posljednja 24 sata testirano je 24.490, oko 2.000 manje nego jučer, a potvrđeno je 6.948 novih slučajeva zaraze.

Neznatno je povećan broj prijema na covid odjele, samo dva pacijenta više u odnosu na jučerašnjih 6789, ali je zato povećan broj oboljelih na intenzivnoj njezi, s 267 jučer na 277 danas.

Od početka pandemije 6. ožujka prošle godine u Srbiji je potvrđeno 1.118.905 slučajeva zaraze, a službeno je prijavljeno 9.698 umrlih od covida. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater