LONDON

Britanija optužila Rusiju da se pokušala umiješati u izbore

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Velika Britanija rekla je u četvrtak da se Rusija pokušala umiješati u opće izbore 2019. tako što je nezakonito pribavila dokumente povezane s trgovinskim sporazumom sa SAD-om i objavila ih na društvenim medijima. 

"Gotovo je sigurno da su se ruski akteri pokušali umiješati u opće izbore 2019., nezakonito stvarajući kopije vladinih dokumenata i objavivši ih preko društvenih medija", rekao je ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

"Osjetljivi vladini dokumenti povezani s američko-britanskim sporazumom nezakonito su nabavljeni prije općih ozbora 2019. i distribuirani online putem društveno-medijske platforme Reddit", dodao je.

Premijer Boris Johnson premoćno je pobijedio na izborima u prosincu 2019. pobijedivši čelnika Laburističke stranke Jeremyja Corbyna u toj mjeri da Konzervativna stranka ima najviše mandata od 1987. i vremena bivše premijerke Margaret Thatcher.

"Iako nema dokaza o većoj ruskoj kampanji usmjerenoj protiv općih izbora, svaki pokušaj miješanja u naš demokratski proces potpuno je neprihvatljiv", rekao je Raab.

"Vlada zadržava pravo da odgovori s prikladnim mjerama u budućnosti", dodao je.

Odnosi između Londona i Moskve dosegli su hladnoratovsku razinu 2018. kad je Britanija okrivila Moskvu za pokušaj ubojstva dvostrukog agenta u engleskom katedralnom gradu Salisburyju.

Rusija je zanijekala odgovornost, no London je identificirao agente iz ruske vojne obavještajne službe koji su doputovali u Englesku kako bi otrovali bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater