LONDON

Britanci u trgovinskim pregovorima sa SAD-om neće popuštati u standardima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Britanska vlada u utorak je poručila da u trgovinskim pregovorima sa SAD-om neće pristati na kompromise o Nacionalnom zdravstvenom servisu (NHS), zaštiti okoliša, dobrobiti životinja i sigurnosti hrane.

Kritičari pregovora zabrinuti su zbog mogućnosti da američke korporacije preuzmu dijelove NHS-a i na britanskom tlu počnu prodavati prehrambene proizvode koji su trenutno zabranjeni, poput govedine tretirane hormonima.

„Vlada je i dalje jasna po pitanju zaštite NHS-a i neće pristati na kompromise u pogledu visokog britanskog standarda zaštite okoliša, dobrobiti životinja i sigurnosti hrane“, rekla je ministrica trgovine Elizabeth Truss nakon drugog kruga pregovora s Washingtonom.

Truss je prošli tjedan optužila SAD da snažno zagovara slobodnu trgovinu, no u isto vrijeme ne pušta britanske proizvode na svoje tržište. 

U utorak je kazala kako su pregovori „pozitivni i konstruktivni“, no ponovila je da se Londonu ne žuri osigurati dogovor sa SAD-om.

„Vlada je jasna kako ne postoji određeni vremenski rok za ovaj dogovor“, poručila je. 

„Kvaliteta je važnija od brzine“. 

Američki ministar financija Steven Mnuchin u siječnju je rekao da je optimističan da bi SAD i Britanija mogli postići sporazum već ove godine. 

Američki predsjednik Donald Trump želi napredak po tom pitanju prije izbora u studenom, dok je u Britaniji obećanje o sporazumu s Amerikancima najavljivano kao jedno od „nagrada“ za izlazak iz Europske unije. 

Truss izvještava o „dobrom napretku“ u poglavljima o malim i srednjim poduzećima, te je istaknula da Britanci naglašavaju potrebu ambicioznog dogovora za svoj ogroman sektor financijskih usluga. 

Idući krug pregovora zakazan je za kraj srpnja, najavila je britanska ministrica. 
 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater