LONDON

Britanaki premijer pozdravio “Veliku Elizabetu” uoči njene platinaste obljetnice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanski premijer Boris Johnson i drugi politički dužnosnici odali su počast “nevjerojatnoj” Kraljici Elizabeti u četvrtak,  četiri dana uoči proslava koje će se održati idući tjedan u čast 70. obljetnici njene vladavine

96-godišnja Elizabeta u veljači je proslavila sedam desetljeća kraljevanja, te će se diljem zemlje od 2. do 5. lipnja održati svečanosti u čast njenoj platinastoj obljetnici, među kojima i misa zahvalnica te glazbeni koncert ispred Buckinghamske palače 

Johnson je u parlamentu odao priznanje britanskom monarhu koji je najdulje na vlasti u “skromnom obraćanju”.

“U našoj povijesti nijedan vladar nije toliko dugo služio zemlji… no još je važnije istaknuti da nitko tu dužnost nije obavljao toliko dobro”, rekao je. 

”Nijedan vladar ne zaslužuje da ga se naziva velikim toliko, koliko ona, zbog svoga truda i predanosti. Za mene ona je već sad Elizabeta Velika.”

Kazao je da je za 25677 dana kraljevanja Elizabeta bila u više od 21000 službenih posjeta u više od 100 zemalja, te je odobrila više od 4000 zakonodavnih akata pod 14 premijera.

Kraljica također drži najmanje sedam svjetskih rekorda, među kojima i onaj za najviše ljetnih Olimpijskih igara koje je jedna osoba otvorila, dodao je.

Keir Starmer, vođa opozicijske Laburističke stranke, kazao je da je nemoguće zamisliti Britaniju bez nje, te ju je prozvao “najpoznatijim licem na svijetu”. Dodao je da je Elizabeta, za ljude i vrijeme za koje je vladala, bila “savršeni vladar”.

Elizabeta je postala kraljicom Ujedinjenog kraljevstva nakon smrti svoga oca, kralja Đure VI., 6. veljače 1952., dok je bila u Keniji.

Četiri dana slavlja počinju idući četvrtak uz tradicionalnu vojnu paradu “Trooping the Colour” u centru Londona.

Održat će se i misa u katedrali Svetoga Pavla u petak, koncert ispred Buckinghamske palače idući dan, te parada kroz britansku prijestolnicu u nedjelju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of