LA PAZ

Bolivijci na izborima u nedjelju priželjkuju povratak stabilnosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bolivija u nedjelju izlazi na predsjedničke izbore za koje se mnogi nadaju da će vratiti stabilnost u tu andsku državu nakon poništavanja prošlogodišnjih izbora i nasilja koje je uslijedilo. 

Favoriti su Luis Arce, zagovornik povratka socijalističkoj politici sklonoj domorodačkom stanovništvu bivšeg predsjednika Eva Moralesa, te Carlos Mesa, centrist koji je bio predsjednik početkom 2000.-tih.

Ankete pokazuju da Arce vodi, no ne dovoljno da bi izbjegao drugi krug izbora krajem studenog. 

Natječe se još nekoliko centrističkih i konzervativnih kandidata. 

„Ovo glasanje najvažnije je od povratka demokracije u Boliviju 1982. godine“, smatra politički analitičar Carlos Valverde.

Izbori su i test za ljevicu u Latinskoj Americi jer je Morales bio jedan od istaknutijih lijevih predsjednika na vlasti u regiji proteklog desetljeća. 

Krajem prošle godine u Boliviji je izbilo nasilje nakon što je Morales tražio četvrti mandat na spornim izborima koji su na kraju poništeni.

Poginulo je najmanje 30 ljudi, došlo je do nestašice hrane, a Morales je morao napustiti funkciju nakon gotovo 14 godina na vlasti. 

U subotu se La Paz, klasno i rasno iznimno podijeljen grad, činio miran, bez puno stranačkih aktivnosti.

No stanovnici strahuju da bi rezultat izbora u nedjelju mogao donijeti novi val nasilja, posebice ako Arce ne skupi dovoljno glasova. 

Arce je lokalnim medijima ovaj tjedan rekao da je jedini način da njegov rival pobijedi „putem prijevare“. 

Freddy Mamami, član Arceovog Pokreta prema socijalizmu koji se kandidira za Kongres, Reutersu je rekao da „se ništa neće dogoditi ako će rezultat izbora biti u skladu s objektivnom stvarnošću koju vidimo“. 

Socijalističko uporište El Alto, žarište prošlogodišnjeg nasilja, izaziva posebnu zabrinutost. Grad je izgradilo domorodačko stanovništvo Bolivije na planini koja gleda na La Paz, a danas je po broju stanovnika veći od prijestolnice. 

Izbori su se prvotno trebali održati u svibnju, no nekoliko puta su odgođeni zbog pandemije koronavirusa. 

Bolivijska izborna komisija u subotu navečer je objavila da neće u nedjelju navečer objaviti prve rezultate, te se ne zna se kad će oni biti dostupni. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini