WASHINGTON

Blinken osudio vojno preuzimanje vlasti u Sudanu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki državni tajnik Antony Blinken osudio je vojno preuzmanje vlasti u Sudanu i uhićenje civilnih čelnika u telefonskom razgovoru sa sudanskom ministricom vanjskih poslova Mariam Sadik al-Mahdi u četvrtak.

Na Twitteru je rekao da su također razgovarali o tome kako Sjedinjene Države mogu najbolje poduprijeti poziv sudanskog naroda za povratak na tranziciju na demokraciju koju predvode civili.

Tisuće ljudi u toj afričkoj zemlji izišle su na ulice nakon što je vojska u ponedjeljak preuzela vlast od prijelazne vlade, a nekoliko ih je ubijeno u sukobima sa sigurnosnim snagama.

Šef oružanih snaga general Abdel Fatah al-Burhan, koji je vodio vojno preuzimanje vlasti, raspustio je zajedničko civilno-vojno vijeće uspostavljeno da upravlja zemljom do demokratskih izbora nakon svrgavanja autokrata Omara al-Baš u narodnoj pobuni u travnju 2019.

Blinken je razgovarao o potpori Washingtona civilnoj tranziciji u skladu sa Sudanskom ustavnom deklaracijom, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

Svjetska banka obustavila je pomoć Sudanu nakon državnog udara u toj zemlji, a SAD je zamrznuo 700 milijuna dolara pomoći.

Afrička unija (AU) također je suspendirala Sudan izbog "neustavnog" preuzimanja vlasti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini