SARAJEVO

BiH u petak od Zagreba i Beograda preuzima kontrolu svog zračnog prostora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Bosna i Hercegovina od petka preuzima puni nadzor nad svojim zračnim prostorom i sama će kontrolirati cjelokupni promet zrakoplova iznad svog teritorija što se od 1996. obavljalo uz pomoć područnih kontrola leta u Zagrebu i Beogradu, potvrdila je u srijedu Agencija za pružanje usluga u zračnom prometu (BHANSA).

Bosanskohercegovački kontrolori leta nadzor će preuzeti od svojih kolega u Hrvatskoj i Srbiji u noći između 4. i 5. prosinca i od toga trenutka vodit će zrakoplove koji prelijeću teritorij BiH i na visinama iznad 10 tisuća metara odnosno u prostoru tzv. gornjeg neba.

BiH trenutačno ima 60 osposobljenih kontrolora leta.

Od 1996. godine, kada je po okončanju rata uspostavljen redoviti zračni promet u BiH i otvoreni međunarodni zrakoplovni koridori koji prolaze iznad BiH, nadzor i upravljanje zračnim prometom vodili su kontrolori iz Zagreba i Beograda jer u BiH nije bilo odgovarajućih kapaciteta niti opreme koja je za to potrebna, a nije bilo ni dovoljno školovanih kadrova za te zadaće.

Tek 2014. BiH je preuzela nadzor nad tzv. donjim nebom odnosno na visinama ispod 10 tisuća metara, a od sada će to činiti u cjelokupnom zračnom prostoru iznad svog teritorija.

Kontrola zračnog prostora donosi i značajne prihode državi iznad koje lete zrakoplovi, a BiH je na važnom prometnom čvorištu.

Procjena je kako iznad BiH svakodnevno koridorima na visinama većim od 10 tisuća metara preleti oko 1600 zrakoplova, dok ih je na "donjem nebu" tek oko 200.

Naknade koje se godišnje za to prikupe na razini su od oko 15 milijuna eura i najveći dio tog iznosa do sada je išao na račune kontrola leta u Zagrebu i Beogradu. Od sada će taj novac ostajati u BiH.

"Ovo je velik dan za Bosnu i Hercegovinu kao državu, jer smo u relativno kratkom vremenskom razdoblju kao najmlađa europska agencija za pružanja usluga u zračnoj plovidbi, stvorili tehničke, kadrovske i sve druge preduvjete da sami u cijelosti nadziremo zračni promet iznad teritorija BiH", izjavio je direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

 

      

 

   

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter