SARAJEVO

BiH: Premještanje migranata iz kampa Vučjak najavljeno za srijedu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ilegalni migranti koji borave u kampu Vučjak kod Bihaća bit će izmješteni s te lokacije u srijedu, najavio je u ponedjeljak predsjednik vlade Unsko-sanske županije Mustafa Ružnić.

On je na konferenciji za novinstvo u Bihaću, koju je održao zajedno s voditeljem misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peterom Van der Auweraertom, kazao kako je već tijekom dana počela provedba ranije dogovorenog plana o zatvaranju kampa Vučjak, s tim da će fizičko premještanje migranata na druge lokacije, što je opisao kao "završnu fazu", biti provedeno u srijedu.

"Potrebno nam je vrijeme (za premještanje migranata), a razlozi su tehnički i sigurnosni", kazao je Ružnić.

Improvizirani kamp Vučjak je lokacija koju su lokalne vlasti u Bihaću uspostavile kako bi tamo boravili ilegalni migranti za koje nema mjesta u drugim kampovima.

No migranti koji su tamo stigli mjesecima su suočeni s krajnje nehumanim uvjetima boravka, jer noće pod plastičnim šatorima bez grijanja, struje i tekuće vode, a nerijetko spavaju u blatu na kartonima koje sami pribave.

Poverenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović prošlog je tjedna tijekom posjeta BiH kazala kako se srami da takvo što postoji u Europi te se pridružila pozivima drugih međunarodnih predstavnika da se Vučjak što prije rasformira.

Županijski premijer Ružnić je potkraj prošlog tjedna s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem postigao dogovor o zatvaranju kampa Vučjak, što znači da će migranti koji se sada tamo nalaze biti premješteni u druge prihvatne centre u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Dio njih bi trebao biti prebačen u novi prihvatni centar koji se priprema u napuštenoj vojarni u Blažuju kod Sarajeva, no taj objekt još nije spreman.

Voditelj misije IOM Van der Auweraert kazao je u ponedjeljak kako će tehničko osposobljavanje bivše vojarne potrajati još nekoliko tjedana, jer je riječ o opsežnom poslu.

Dok se taj posao ne okonča, migranti će biti privremeno smješteni u već postojeći kamp Ušivak u mjestu Hadžići, također u blizini Sarajeva. Bude li povećan broj migranata kojima je potreban smještaj, IOM razmatra opciju njihovog privremenog prebacivanja u azilantski centar u Salakovcu u blizini Mostara.

Van der Auweraert je kazao kako je ipak najvažnije to što se Vučjak zatvara. "Ovo je prvi korak ka smanjenju (migrantskog) pritiska na Unsko-sansku županiju", kazao je dužnosnik IOM-a.

 

 

 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum