SARAJEVO

BiH ponovo oštro protiv odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac najavio je u srijedu snažnu diplomatsku akciju kako bi se po svaku cijenu zaustavio projekt moguće gradnje odlagališta radioaktivnog otpada u Hrvatskoj na Trgovskoj gori, priopćio je njegov ured.

Reagirajući na vijest kako je hrvatski Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz nuklearne elektrane Krško od Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobio na uporabu prostor bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u općini Dvor, gdje se planira formirati Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, Košarac je ocijenio kako je to "skandalozna i iznimno problematična odluka".

"Ta odluka ugrožava 250 tisuća ljudi koji žive u općinama u slivu rijeke Une. Posebno me zabrinjava činjenica da spomenute informacije dolaze u trenutku kada smo suočeni s epidemijom koronavirusa, kada se svim snagama borimo da zaštitimo zdravlje svakog čovjeka i što je moguće više ublažimo negativne efekte na našu privredu'", izjavio je Košarac.

Najavio je kako će stoga tražiti da se u ovom slučaju angažira Ministarstvo vanjskih poslova BiH te kako će diplomatskim kanalima tražiti potvrdu navoda iz ove informacije.

Dodao je kako je o svemu razgovarao i sa šefom delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom, kojemu je prenio da su sve razine vlasti u BiH jedinstveno na stajalištu kako Hrvatska ne smije graditi odlagalište radionaktivnog otpada neposredno uz granicu s BiH.

BiH strahuje od onečišćenja za devet svojih općina 

Takvo stajalište BiH temelji na procjeni kako bi odlagalište na Trgovskoj gori moglo prouzročiti onečišćenje šireg okoliša, uključujući tu devet općina s bosanskohercegovačke strane međudržavne granice. 

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u srijedu je potvrdilo kako se i ono "oštro protivi" izgradnji odlagališta na Trgovskoj gori.

"Iskoristit ćemo sve zakonske mogućnosti koje imamo sukladno međunarodnom pravu i obvezama koje proistječu iz međunarodnih konvencija kako bismo zaštitili zdravlje i interese stanovništva u slivu Une", stoji u reakciji ovog ministarstva.

Hrvatski fond: Prvo ide analiza utjecaja na okoliš 

Hrvatski Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada u utorak je priopćio kako će se tijekom projekta kontinuirano surađivati s lokalnom i općom javnosti te prekograničnim partnerima, a tek ako se potvrdi da lokacija neće imati štetan utjecaj na okoliš uslijedit će postupak ishođenja lokacijske i građevinske dozvole.

Uspostavom Centra, stoji u priopćenju, Hrvatska će na siguran, sustavan i provjeren način zbrinuti radioaktivni otpad i iskorištene izvore jonizirajućeg zračenja koje posjeduje.

"Kako bi se to postiglo, prije svega će trebati dokazati da taj zahvat neće imati štetnog utjecaja na okoliš, i to izradom studije utjecaja na okoliš. Kao podloge za izradu studije utjecaja na okoliš provest će se istražni geološki radovi, odrediti nulto radiološko stanje i izraditi sigurnosne analize", istaknuto je.

Na lokaciji se niz godina nalazi vojni logistički kompleks definiran kao dugoročno neperspektivna lokacija za Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske.

 Fond podsjeća kako je nacionalnim programom provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva ova lokacija utvrđena kao preferentna za uspostavu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater