američki predsjednik

BIDENOVO UZIMANJE BOGATIMA ZA SIROMAŠNE

| Autor: Robert FRANK
Joe Biden EPA

Joe Biden EPA


Američki predsjednik nedavno je kiksao na vanjsko-političkom planu. Joe Biden je, naime, naložio napuštanje Afganistana prije nego što je zaštitio brojne lojalne skupine građana. Ostavio ih je na (ne)milost talibanima. Izazvao je oprečne, uglavnom negativne reakcije javnosti. No zadržao je dosljednost i nepokolebljivost. Bude li takav i kod inzistiranja na svojem novom planu, ovog puta unutarnje-političkom, zaslužit će ovacije brojnih Amerikanaca. Onih koji jedva čekaju da se bogate dodatno oporezuje.

Upravo to je Biden predložio: povećanje poreza kojim će se s 3500 prikupljenih milijardi dolara financirati javne investicije u infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje. Novac će se prikupiti povećanjem najviše stope poreza na dohodak.

Uz to, najveća stopa korporativnog poreza na dobit skočila bi s 21 na 28 posto. Porasla bi i stopa poreza na kapitalnu dobit. Za one koji zarađuju preko milijun dolara godišnje ta stopa će po Bidenovom planu otići s 20 na 40 posto. Američki predsjednik priprema najveće porezno opterećenje u zadnjih 100 godina. Stradat će oni koji su imali više i kojima je Trump omogućio da se uzdignu. Biden će ih prizemljiti. Pokušat će učiniti Ameriku zemljom s manjim razlikama između bogatih i siromašnih nego što je sada slučaj. Iako profit i radništvo ne idu u istoj rečenici, i još ruku pod ruku, poticanjem gospodarskog rasta mogli bi profitirati upravo radnici.

Neka se i to jednom doživi u najsnažnijoj i najkapitalističkijoj zemlji svijeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini