WASHINGTON

Biden promijenio politiku prema marihuani, oprost za sve prijašnje prekršaje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki predsjednik Joe Biden u četvrtak je promijenio politiku SAD-a prema marihuani kojom će se počiniteljima oprostiti svi prijašnji savezni prekršaji posjedovanja te opojne droge.

"Postoje tisuće ljudi koji su bili osuđivani na saveznoj razini zbog posjedovanja marihuane i njima se zbog toga može uskratiti zaposlenje, smještaj ili prilike za obrazovanje. Moj čin će pomoći smanjiti kolateralne posljedice proizašle iz tih presuda", rekao je Biden u izjavi.

Biden tim postupkom ispunjava predizborno obećanje i vjerojatno će zadovoljiti članove svoje lijevo orijentirane političke baze ususret izborima na sredini mandata u studenome na kojima će Bidenovi Demokrati pokušati zadržati kontrolu nad Kongresom i Senatom.

Američki predsjednik objavio je da je državnog tužitelja Merricka Garlanda zadužio za pripremu postupka kojim će oprost dobiti svi oni koji ispunjavaju uvjete.

Biden je također pozvao guvernere saveznih država da slijede njegov primjer.

"Baš kao što nitko ne bi trebao biti u saveznom zatvoru zbog posjedovanja marihuane, nitko ne bi trebao biti ni u lokalnom ili državnom zatvoru zbog tog razloga", rekao je Biden.

Biden je kazao da je od saveznih dužnosnika zatražio da pripreme izmjene u saveznom zakonodavstvu prema kojem se trenutno marihuana uvrštava u istu kategoriju kao heroin i LSD.

"Konačno, čak i kad se mijenjaju savezna i državne regulacije o marihuani, važna ograničenja za krijumčarenje, reklamiranje, i prodaju maloljetnicima bi trebala ostati na snazi. Previše života je upropašteno zbog našeg propalog pristupa marihuani. Vrijeme je da ispravimo te greške", poručio je Biden.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater