NEW YORK

Biden o klimi: SAD će pokušati udvostručiti pomoć za zemlje u razvoju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki predsjednik Joe Biden rekao je u utorak pred Općom skupštinom UN-a da će nastojati s Kongresom dogovoriti udvostručenje svote koju će Sjedinjene Države uplatiti u fond za klimu čime bi se do 2024. doprinos povećao na 11,4 milijardi godišnje.

Dvostruko veća američka uplata u fond za klimu trebala bi pomoći postizanju globalnog cilja na koji su se države obvezale prije deset godina o uplati svake godine 100 milijarda dolara u fond za klimu iz kojeg bi se financirala prilagodba ranjivih država.

"U travnju sam najavio da će Sjedinjene Države udvostručiti međunarodno financiranje za zemlje u razvoju kako bi se nosile s klimatskom krizom", rekao je Biden u govoru na godišnjoj Općoj skupštini UN-a.

"Danas ponosno mogu najaviti da ćemo raditi s Kongresom na tome da tu brojku ponovno udvostručimo (...) kako bismo Sjedinjene Države učinili liderom u javnom financiranju napora za borbu protiv klimatskih promjena", rekao je Biden obraćajući se svjetskim čelnicima. 

Američki predsjednik tu je objavu izrekao ni šest tjedana do UN-ova samita o klimi (COP26) koji će početi krajem listopada u škotskome gradu Glasgowu.

Domaćin tog samita bit će britanski premijer Boris Johnson koji je dan ranije, u govoru na okruglom stolu o klimi u sklopu godišnjeg zasjedanja Opće skupštine, pozvao čelnike vodećih gospodarstava da ispune obećanje o uplati 100 milijarda dolara na godinu u fond za klimu i upozorio da "suviše velik broj velikih gospodarstava odugovlači".

Johnson je izrazio nadu da će SAD ispuniti obećanje i uplatiti svoj dio novca kazavši da bi SAD time "poslao jako snažnu poruku svijetu". 

Izvješće koje je u petak objavila Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj pokazuje da bogate zemlje neće ispuniti cilj o uplati 100 milijarda dolara u fond za klimu za prošlu godinu.

Taj fond trebao bi pomoći zemljama u razvoju da se prilagode klimatskim promjenama. 

Nedavno objavljena izvješća pokazuju da vodeća gospodarstva nisu na tragu prikupljanja obećanog novca, ali niti ispunjenja zadanih ciljeva o smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini