TOKIO

Biden najavio novo ekonomsko partnerstvo azijsko-pacifičkog područja s 13 zemalja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki predsjednik Joe Biden objavio je u ponedjeljak u Tokiju pokretanje novog ekonomskog partnerstva u Aziji-Pacifiku s 13 zemalja sudionica, među kojima su Sjedinjene Države i Japan, ali isključuje Kinu, koja na taj projekt ne gleda blagonaklono.

Indo-pacifički ekonomski okvir (IPEF) nije sporazum o slobodnoj trgovini već predviđa veću integraciju među zemljama sudionicama u četiri ključna područja: digitalnoj ekonomiji, opskrbnim lancima, zelenoj energiji i borbi protiv korupcije.

Washingtonu je nedostajao gospodarski stup u njegovu indo-pacifičkom angažmanu otkako je bivši predsjednik Donald Trump napustio multinacionalni trgovinski sporazum, a što je Kini ostavilo slobodan prostor da proširi svoj utjecaj.

Bijela kuća htjela je da najava IPEF-a predstavlja formalni početak pregovora s ključnom skupinom zemalja istomišljenica, ali je Japan želio osigurati da se uključi što više zemalja jugoistočne Azije, rekli su trgovinski i diplomatski izvori.

Temelj Bidenovog posjeta Japanu, koji uključuje sastanke s vođama Japana, Indije i Australije, koje pripadaju skupini "Quad", upravo je pokretanje IPEF-a, širokog plana za veći ekonomski angažman SAD-a s Azijom.

"Američko-japanski savez je dugo bio temelj mira i prosperiteta na Indo-pacifiku", rekao je Biden na početku razgovora s premijerom Fumiom Kishidom u palači Akasaka u središtu Tokija.

Biden je poručio japanskom premijeru, svom "dobrom prijatelju", i da je SAD u potpunosti predan obrani Japana usred rastućih napetosti s Kinom i negativnih posljedica ruske invazije na Ukrajinu.

Biden je također naglasio da podržava zamisao da Japan postane stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, objavila je japanska javna televizija. Nedavno je došlo do zahtjeva za reformom Vijeća sigurnosti, u kojem su Rusija i Kina stalne članice.

Američki se predsjednik ranije susreo s japanskim carem Naruhitom. Bijela kuća je rekla da je Biden prenio pozdrave američkog naroda, naglasivši snagu američko-japanskih odnosa.

Biden i Kishida trebali bi razgovarati o japanskim planovima da poveća svoje vojne kapacitete kao odgovor na rastuću moć Kine. Također, trebali bi iznova potvrditi bliske veze usred ruske invazije na Ukrajinu i složiti se da su jednostrane promjene postojećeg stanja silom neprihvatljive.

"To pokazuje da će Sjedinjene Američke Države ojačati svoju uključenost u indo-pacifičkoj regiji bez obzira na okolnosti", rekao je Kishida prije sastanka.

Zabrinutost raste u Aziji zbog stajališta Kine, naročito što se tiče njenih bliskih veza s Rusijom, a napetosti su porasle i glede autonomnog Tajvana, koji Kina smatra odmetnutom pokrajinom.

Sjeverna Koreja će se također naći na dnevnom redu.

Biden bi se kasnije u ponedjeljak trebao susresti s obiteljima Japanaca otetih prije mnogo godina kako bi obučavali špijune u Sjevernoj Koreji.

Indijski premijer Narendra Modi i novi australski premijer Anthony Albanese se također očekuju u Japanu radi razgovora skupine "Quad".

Biden je u Japan stigao kasno u nedjelju iz Južne Koreje, a u utorak će se vratiti u SAD.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum