WASHINGTON

Biden i Macron ponovo telefonski razgovarali, popravljaju odnose

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki predsjednik Joe Biden i francuski Emmanuel Macron u petak su telefonski razgovarali kako bi izgladili nesuglasice nakon krize s podmornicama, a Bijela kuća je potvrdila posjet američke potpredsjednice Kamale Harris Parizu.

Dvojica čelnika su razgovarala o potrebnim naporima kako bi se ojačala obrana Europe, uz to da se zajamči komplementarnost s NATO-om, priopćila je američka vlada.

Razgovor Bidena i Macrona održan je uoči njihova susreta prigodom G20 u Rimu krajem listopada, nakon čega u slijedi posjet Parizu Kamale Harris 11. i 12. studenoga, kada će ju primiti predsjednik Macron.

Harris i Macron "će razgovarati o važnosti transatlantskih odnosa za mir i sigurnost u svijetu i inzistirat će na važnosti našeg partnerstva za planetarne izazove poput covida-19 i klimatske krize", precizirala je Bijela kuća.

Razgovor dvojice čelnika i posjet Kamale Harris trebali bi poboljšati odnose Pariza i Washingtona nakon krize izazvane objavom novog saveza između Sjedinjenih Država, Australije i Velike Britanije.

To partnerstvo nazvano AUKUS izazvalo je bijes Francuske jer je njime propao mega ugovor o australskoj kupovini francuskih podmornica. 

To je najozbiljnija diplomatska kriza između povijesnih saveznika nakon francuskog "ne" ratu u Iraku 2003. godine. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater